Προβολές Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου

Article featured image
Article featured image

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου συνεχίζει κι αυτή την εβδομάδα τις προβολές ταινιών που φέρουν πάντα τη σφραγίδα της καλλιτεχνικής ποιότητας, αποτελώντας το μοναδικό μέσο «εκπαίδευσης» και «μύησης» των σινεφίλ της Κύπρου στην τέχνη του κινηματογράφου. Αυτήν την εβδομάδα θα προβληθούν οι ακόλουθες ταινίες:

 

A Hijacking

Tobias Lindholm (Δανία 2012, 103΄) Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim.

Πάνω σ’ ένα φορτηγό πλοίο, κάπου στ’ ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, ο Δανός μάγειρας περιμένει πώς και πώς να γυρίσει στην πατρίδα για να ξαναδεί τη γυναίκα και τη μικρή του κόρη. Ωστόσο, τα σχέδιά του ξαφνικά βυθίζονται στην αβεβαιότητα όταν μια ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο και απαιτεί λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην Κοπεγχάγη. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, με τεράστια εμπειρία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις, αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος την ανταλλαγή με τους πειρατές. Διάλογοι: Δανέζικοι, Σουηδικοί, Αγγλικοί. Υπότιτλοι: Αγγλικοί.

Τρίτη 3 Ιουνίου, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00. Είσοδος ελεύθερη. Προσφορά της Πρεσβείας της Δανίας.

 

More Than Honey

Markus Imhoof (Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία 2012, 95΄) Fed Jaggi, Randolf Menzel, John Miller.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Αν ποτέ εκλείψουν οι μέλισσες, στην ανθρωπότητα θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής». Τα τελευταία πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια μέλισσες απλώς εξαφανίστηκαν, για λόγους που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Ψάχνοντας απαντήσεις, η ταινία ξεκινά ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει ανθρώπους και μέλισσες. Η προκλητική και συγκινητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα. Διάλογοι: Γερμανικοί Σουηδικοί, Αγγλικοί, Μανταρίν. Υπότιτλοι: Αγγλικοί.

Τετάρτη 4 Ιουνίου, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00. Είσοδος ελεύθερη. Προσφορά της Πρεσβείας της Ελβετίας. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Μετά την προβολή ακολουθεί κοκτέιλ.

 

Walesa. Czlowiek z nadziei (Walesa: Man of Hope)

Andrzej Wajda (Πολωνία 2013, 127΄) Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Iwona Bielska.

Η ταινία είναι η ιστορία ενός σύγχρονου ήρωα, του Λεχ Βαλέσα και αρχίζει με την Οριάννα Φαλάτσι που εμφανίζεται στο διαμέρισμα του Βαλέσα για να πάρει συνέντευξη από το μελλοντικό νικητή του βραβείου Νόμπελ. Η γεμάτη συγκίνηση συνομιλία με μία από τις παγκοσμίου φήμης δημοσιογράφους διαπερνά όλη την ταινία. Η Φαλάτσι θέτει ερωτήματα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε ποτέ να ρωτήσει το θρυλικό ηγέτη του κινήματος της «Αλληλεγγύης». Με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτει την αλήθεια ενός χαρισματικού άνδρα με εκπληκτική πολιτική διαίσθηση. Διάλογοι: Πολωνικοί, Ιταλικοί. Υπότιτλοι: Αγγλικοί.

Πέμπτη 5 Ιουνίου, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

 

Limbo

Maria Sødahl (Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο 2010, 110΄) Line Verndal, Henrik Rafaelsen, Lena Endre.

Η Σόνια μετακομίζει το 1973 με τα παιδιά της από τη Νορβηγία στο Τρινιντάντ, όπου ο σύζυγός της εργάζεται ως μηχανικός σε εταιρεία πετρελαιοπαραγωγής. Εκεί θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενώ στο μεταξύ θα ανακαλύψει ότι ο άντρας της διατηρεί δεσμό με άλλη γυναίκα. Έτσι αποφασίζει να επιστρέψει στη Νορβηγία, όπου σταδιακά οδηγείται σε τέλμα, μη έχοντας κάποιον να μοιραστεί τα προβλήματά της. Διάλογοι: Νορβηγικοί, Αγγλικοί. Υπότιτλοι: Αγγλικοί.

Παρασκευή 13 Ιουνίου, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00. Είσοδος ελεύθερη. Προσφορά της Πρεσβείας της Νορβηγίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ