Η ενέργεια του ήλιου στην Άλασσα

Article featured image
Article featured image

Τριακόσιοι (300) πύργοι των 24 μέτρων κατασκευασμένοι «από γραφίτη υψηλών προδιαγραφών», ηλιοστάτες, ηλιοθερμικά συστήματα, ατμογεννήτριες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλα αυτά τα τεχνολογικά και καινοτομικά στην Κύπρο.

Αν και το θέρος έχει μπει για τα καλά, όχι, δεν πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός αλλά για ένα πρωτοποριακό μέγκα πρότζεκτ της παφίτικης εταιρείας «Alfa Mediterranean Enterprises Ltd» που σύντομα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην περιοχή της Άλασσας στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστραλέζικης εταιρείας «Solastor», η οποία σε συνεργασία με την Alfa Mediterranean επιμελείται της κατασκευής «πρόκειται για το πρώτο ηλιακό έργο στην περιοχή της Μεσογείου που θα λειτουργεί 24 ώρες».

Η καινοτόμος τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από την Solastor αφορά συγκεντρωτικό ηλιοθερμικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί με στοιχεία από πύργους συσσώρευσης και αποθήκευσης θερμικής ενέργειας, ηλιοστάτες και ατμογεννήτριες. Η συνολική δαπάνη του έργου υπολογίζεται στα 175 εκατ ευρώ, 60 από τα οποία θα χορηγηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Την κατασκευή του έργου θα αναλάβει κινέζικη εταιρεία αντίστοιχη της ΑΗΚ και θα επιβλέπει η Solastor.

«Η αποδοχή του έργου για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος NER 300 για καινοτόμα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  καταδεικνύει τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας» προσθέτει στην ανακοίνωση της η Solastor.

Ανάλογη μονάδα με αυτή που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο δημιουργείται σε επαρχία της Κίνας ενώ αντίστοιχα συμβόλαια υπογράφονται και στο  Abu Dhabi προκειμένου  να αναλάβουν παρόμοια έργα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ