Ο πιο ζεστός Μάης εδώ και 134 χρόνια ο φετινός

Article featured image
Article featured image

Ο πιο ζεστός Μάιος στον πλανήτη εδώ και 134 χρόνια ήταν ο φετινός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Η θερμοκρασία ρεκόρ του φετινού Μαΐου αποδίδεται τόσο στην κλιματική αλλαγή, όσο και στο περιοδικό φαινόμενο του Ελ Νίνιο στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

 Αρκετές περιοχές του πλανήτη εμφάνισαν φέτος τον Μάιο θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ μόνο λίγες ήταν πιο κρύες από ότι συνήθως. Το ρεκόρ του φετινού Μαΐου αποτελεί έναν κρίκο σε μια μακρόχρονη αλυσίδα, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, καθώς οι τελευταίοι 351 μήνες έχουν εμφανίσει θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο.

Κατά μέσο όρο, στη ξηρά και στη θάλασσα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου 2014 ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (14,8 βαθμοί).

Ειδικότερα, στις θάλασσες του πλανήτη, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 0,59 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 16,3 βαθμών, επίσης ρεκόρ για μήνα Μάιο.

Στη ξηρά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 1,13 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (11,1 βαθμοί). Στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,74 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,7 βαθμοί Κελσίου), γεγονός που καθιστά το φετινό τρίμηνο το δεύτερο θερμότερο μετά την αντίστοιχη περίοδο του 2010. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ