Η ταινία του Καρτίκκη που γυρίστηκε στη Λευκωσία

Article featured image
Article featured image

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους «Μέλος Οικογένειας», σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίνου Καρτίκκη («Μέλι και κρασί», «Από θαύμα»), σε διάφορες τοποθεσίες της Λευκωσίας.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Κύπρο του σήμερα και περιστρέφεται γύρω από μια οικογένεια (μητέρα, πατέρας, κόρη στην εφηβεία, γιος στο δημοτικό και ο παππούς) που δυσκολεύονται οικονομικά, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι σήμερα. Όταν ο παππούς πεθαίνει ξαφνικά στον ύπνο του, oι γονείς αποφασίζουν να το αποκρύψουν για όσο καιρό μπορούν ούτως ώστε να συνεχίσουν να εξαργυρώνουν τη σύνταξη του νεκρού. Έτσι με τη συνενοχή των παιδιών η οικογένεια προσπαθεί να κρατήσει μυστικό το θάνατο του παππού. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν αρχίζουν να ψάχνουν τον αποθανόντα από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Πρέπει να βρεθεί επειγόντως μα λύση. Τότε εμφανίζεται, σαν από μηχανής Θεός, ένας μοναχικός, ηλικιωμένος κύριος ο οποίος αναλαμβάνει να υποδυθεί τον παππού. Ποιος είναι όμως αυτός ο κύριος και γιατί δεν τον αναζητεί κανείς;

Πρόκειται για μια κοινωνική, δραματική ταινία με στοιχεία μαύρης κωμωδίας η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία, με επίκεντρο βέβαια τον άνθρωπο. Χωρίς να καταφεύγει σε διδακτισμούς το σενάριο επιχειρεί να εξερευνήσει τα ανθρώπινα όρια σε εποχές κρίσης αλλά και τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιαπωνία πριν από μερικά χρόνια, αλλά και πρόσφατα και στην Ελλάδα, προσαρμοσμένα βέβαια στη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα.

Στην ταινία συμμετέχουν οι Γιόλα Κλείτου, Κρίστοφερ Γκρέκο, Φοίβος Γεωργιάδης, Ντόρα Μακρυγιάννη, Ιωάννης Μελέκκης, Τζιούλιο Φιλίππο Ντ΄Ερρίκο, Αντρούλα Ηρακλέους, Άντρη Κυριαζή, Αλεξία Χαραλαμπίδου και ο Γλαύκος Γεωργιάδης.

Βασικοί συντελεστές της ταινία είναι οι: Σενάριο-σκηνοθεσία-παραγωγή Μαρίνος Καρτίκκης, Διεύθυνση Παραγωγής Τώνια Μισιαλή, Διεύθυνση Φωτογραφίας Γιώργος Ραχματούλιν, Σκηνικά-κοστούμια Λίζα Τσουλούπα, Σχεδιασμός ήχου Μάρκο Λόπεζ, Μακιγιάζ-κομμώσεις Ελένη Βαβανού, Βοηθός Σκηνοθέτη Αντρέας Κυριάκου, Μοντάζ Στυλιανός Κωνσταντίνου, Colour correction Πανίκος Πετρίδης.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή των εταιρειών Homemade Movies και A.B. Seahorse Film Productions Ltd με τη σύμπραξη των Soundpath Studio Ltd και Fullmoon Productions, η οποία αναμένεται να προβληθεί στις αρχές του 2015.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ