H επανεκλογή και το ρεκόρ του Schulz

Article featured image
Article featured image

Την Τρίτη το πρωί ο Martin Schulz εξελέγη και πάλι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δύο ακόμη χρόνια. Ο 58χρονος Ευρωβουλευτής από τη Γερμανία θα προεδρεύσει του Κοινοβουλίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Κέρδισε 409 ψήφους από το σύνολο των 612 έγκυρων ψήφων.

 

Ο κ. Schulz είναι ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επανεξελέγη για μια δεύτερη θητεία δυόμισι ετών.

Αμέσως μετά από την ψηφοφορία, σε σύντομη ομιλία του ενώπιον των νεοεκλεγμένων Ευρωβουλευτών που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, ο κ. Schulz ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του και δήλωσε:

«Είναι εξαιρετική η τιμή που μου κάνετε επιλέγοντάς με ως τον πρώτο επανεκλεγμένο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παίρνω τα καθήκοντά μου πολύ στα σοβαρά, καθώς βρισκόμαστε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, θεσπίζοντας νομοθεσία αλλά και εποπτεύοντας την εφαρμογή της. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος το κόμμα του οποίου έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις ευρωπαϊκές εκλογές θα πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο κ. Schulz τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα άτομα που πορεύονται μαζί με την ΕΕ σέβονται το κράτος δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρότερου. «Εάν η ΕΕ προστατεύσει τους λαούς της, και αυτοί με τη σειρά τους θα την εμπιστευθούν, ανεξαρτήτως προέλευσης και φύλου. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα πρέπει να κατευθύνουν όλα όσα κάνουμε. Ας εργαστούμε και συζητήσουμε εποικοδομητικά όλοι μαζί!».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκλέγεται Πρόεδρος ο υποψήφιος που θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή άνω του 50%) των έγκυρων ψήφων. Τα λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

Το αποτέλεσμα (του πρώτου γύρου) της ψηφοφορίας είχε ως εξής:

- Ψηφίσαντες: 723

- Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια: 111

- Έγκυρα ψηφοδέλτια: 612

- Απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή του Προέδρου: 307

Ψήφοι ανά υποψήφιο:

- 409 υπέρ του Martin Schulz (Σοσιαλιστές, Γερμανία), με αποτέλεσμα την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

- 101 υπέρ του Sajjad Karim (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο)

- 51 υπέρ του Pablo Iglesias (Ευρ.Εν.Αρ., Ισπανία)

- 51 υπέρ της Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία)

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για την εκλογή των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί αντίστοιχα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ