Η πρώτη φοτοσοπαρισμένη φωτογραφία στην ιστορία

Article featured image
Article featured image

Μια ημίγυμνη γυναίκα, που κάνει ηλιοθεραπεία μπροστά από μια λιμνοθάλασσα με κρυστάλλινα νερά. Πρόκειται, όπως σημειώνει η Le Monde, για φωτογραφία-κλισέ που έχει αναπαραχθεί χιλιάδες φορές.

Έχει τίτλο "Jennifer in Paradise", τραβήχτηκε το 1987 από τον John Knoll και δείχνει τη φίλη του να μαυρίζει στα νησιά Μπόρα Μπόρα. Είναι όμως μια φωτογραφία που ξεχωρίζει, γιατί όπως σημειώνει η Guardian, χάραξε το ψηφιακό πεπρωμένο των φωτογραφιών.  

Εκείνη την εποχή, το ζευγάρι εργαζόταν για την εταιρεία του George Lucas Industrial Light & Magic για τα ειδικά εφέ στην ταινία Who Framed Roger Rabbit.

Με την επιστροφή του από τις διακοπές στην Πολυνησία ο John Knoll, θα προκαλέσει μια σημαντική επανάσταση στη φωτογραφία: την ανάπτυξη του λογισμικού επεξεργασίας φωτογραφιών που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο, του Photoshop.

Χρειάστηκε ένας υπολογιστής Macintosh από το περίφημο «Machine Pixar», που επέτρεψε την τροποποίηση των φωτογραφιών και έναν προγραμματιστή εκπαιδευμένο. Το κόστος ήταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με τον Guardian.

Καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ψηφιακές εικόνες ο  Knoll επέλεξε να σαρώσει τη φωτογραφία της συζύγου του στο νησί Toopua.

Έτσι, η φωτογραφία αυτή έγινε η πρώτη φοτοσοπαρισμένη φωτογραφία στην ιστορία της τεχνολογίας. «Κατά μία έννοια, η Jennifer ήταν (...) η τελευταία κάτοικος ενός κόσμου όπου οι κάμερες ποτέ δεν έλεγαν ψέματα» , γράφει η εφημερίδα Guardian. 


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ