Θα δεις την αλήθεια κατάματα! [Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού]

Article featured image
Article featured image

Ένα από τα δημοφιλέστερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Κύπρου επιστρέφει για ένατη συνεχή χρονιά και μας παρουσιάζει 23 αληθινές ιστορίες που θα μας κάνουν να δούμε τη ζωή με «άλλο» μάτι.



Από τον Κλεάνθη Κλεάνθους

 

Αν πίστευες ότι στην Κύπρο ο κόσμος αρέσκεται στο να βλέπει κυρίως blockbuster χολιγουντιανές παραγωγές, με τρισδιάστατη εικόνα, εξεζητημένα ειδικά οπτικά εφέ και λαμπερούς αστέρες, λυπάμαι που θα σου το πω, αλλά αυτό σημαίνει ότι ποτέ σου δεν έχεις επισκεφτεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.

Κάθε χρόνο και καλύτερα! Και δεν είναι λίγα τα χρόνια που διεξάγεται το Φεστιβάλ, αλλά εννέα το σύνολο! Τέτοια κοσμοσυρροή καιρό είχαμε να δούμε σε μια εγχώρια κινηματογραφική διοργάνωση. Φτάνει απλά να πας μια βόλτα κοντά στην περιοχή της πλατείας του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού τις ημέρες του Φεστιβάλ και θα δεις μια πληθώρα ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών να περιμένουν με ανυπομονησία να δουν, όχι ένα, αλλά τα περισσότερα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται μέσα στην ημέρα. Τόσο, που καλό θα ήταν να πας από νωρίς αν θες να βρεις άδεια καρέκλα. Διαφορετικά μπορείς να την αράξεις στο πάτωμα.

 



 

Έξω από την αίθουσα του θεάτρου Ένα (όπου προβάλλεται ο βασικός πυρήνας των ταινιών), στήνεται ένα πάρτυ. Μαθητές, φοιτητές, hipsters και τρέντι φατσούλες, μικροί και μεγάλοι, γίνονται όλοι μια παρέα, απολαμβάνουν το ποτό τους (υπάρχει στημένο μπαρ έξω από το θέατρο) μέχρι την επόμενη προβολή και ανταλλάζουν γνώμες και απόψεις, υπό τις μουσικές επιλογές του DJ. Και δεν μαζεύονται όλοι εκεί γιατί είναι της μόδας, όχι! Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, φαίνεται ότι ο κόσμος διψά για αλήθεια (όσο σκληρή κι αν είναι αυτή) και όχι για παραμύθια...

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιστρέφει για ένατη συνεχή χρονιά λοιπόν, με ανανεωμένη διάθεση και με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που ενδιαφέρει τον καθένα. Από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου, θα έχεις την ευκαιρία να δεις σε πρώτη παγκύπρια προβολή, στην αίθουσα του θεάτρου Ένα (αλλά και με κάποιες παράλληλες προβολές στο Sousami), είκοσι τρία από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής χρονιάς. Στο Φεστιβάλ θα παρευρεθούν και φέτος σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών, γι’ αυτό όσοι ενδιαφέρονται, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους και να τους θέσουν τα ερωτήματα τους.

 



«20,000 Days on Earth» [24 ώρες από τη ζωή του Nick Cave]



ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

Το Φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία την Παρασκευή 1η Αυγούστου με την παρουσίαση του διαδικτυακού τηλεοπτικού δικτύου ΦΑΚ, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία «Millenials Made in Cyprus» του Πάρη Δημητριάδη. Εναρκτήρια ταινία είναι τo «20,000 Days on Earth», ένα ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Sundance και στο οποίο δράμα και πραγματικότητα συνδυάζονται σε 24 ώρες από τη ζωή του διάσημου μουσικού Nick Cave. Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει πάρτυ με τον γνωστό Έλληνα μουσικό Μιχάλη Δέλτα από τους Stereo Nova, στην πλατεία έξω από το Θέατρο Ένα. Το Φεστιβάλ κλείνει στις 8 Αυγούστου με το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Twenty Feet from Stardom», το οποίο παρουσιάζει την ανείπωτη, αληθινή ιστορία των τραγουδιστών που στηρίζουν φωνητικά μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς θρύλους του 21ου αιώνα.

 



ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ;

Περιπτώσεις ανθρώπινης εκμετάλλευσης και περιβαλλοντικής καταστροφής, ανθρώπους που μεγαλούργησαν μέσα από αντιξοότητες, νεαρά κορίτσια που ανήγαγαν το σώμα τους σε όπλο αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο πολιτικό σύστημα, σπουδαίους καλλιτέχνες που τα έργα τους άλλαξαν τον κόσμο και παιδιά που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής. Αληθινές ιστορίες ενός κόσμου πολύπλοκου, αντιφατικού και παράλογου.

 



Kismet, η ελληνική ταινία της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου



5+1 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ

Kismet: Τι κάνει τις Τουρκικές σαπουνόπερες τόσο δημοφιλείς; Η ελληνική ταινία της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, ψάχνει απαντήσεις από τους δημιουργούς αλλά και από τους τηλεθεατές των εν λόγω σήριαλ.



A Haircut Story: Πρώτη παγκύπρια προβολής του ντοκιμαντέρ της δικής μας Δανάης Στυλιανού, στο οποίο επτά διαφορετικές ιστορίες αναδύονται με επίκεντρο των κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, το Μάρτιο του 2013.



The Circle: Από την Ελβετία μας έρχεται ένα ντοκιμαντέρ που εκτυλίσσεται στη Ζυρίχη, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, όπου δυο νέοι άνδρες αγωνίζονται για τον έρωτά τους και για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.



Song from the Forest: Η νικήτρια ταινία του φετινού IDFA παρουσιάζει την ιστορία του Αμερικανού Louis Samo, ο οποίος ζει στη ζούγκλα τα τελευταία 25 χρόνια μαζί με τους πυγμαίους της κεντρικής Αφρικής. Τώρα, παίρνει για πρώτη φορά τον πυγμαίο γιο του σ’ ένα ταξίδι στις ΗΠΑ.



The Missing Picture: Μια οπτικά εκπληκτική, οδυνηρή όψη της Καμπότζης επί εποχής του Pol Pot, με φιγουρίνια από πηλό και αρχειακό υλικό, προς διερεύνηση της μνήμης και των πληγών του παρελθόντος.



Return to Homs: Πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, διεισδυτικό πορτρέτο του άνισου αγώνα μιας ομάδας νεαρών επαναστατών στο Homs της Συρίας ενάντια στον εθνικό στρατό που καταστρέφει την πόλη τους.



ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται στις 2 και 3 Αυγούστου το εργαστήρι Docs Talk, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες σκηνοθέτες και παραγωγούς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις πολλαπλές πτυχές δημιουργίας ταινιών ντοκιμαντέρ.

Ο σύμβουλος του προγράμματος κατάρτισης για επαγγελματίες του κινηματογράφου Sources 2, Arash T. Riahi, θα πραγματοποιήσει διάλεξη, κατά την οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις με θέμα τις Γενικές Αρχές της Αφήγησης στο Nτοκιμαντέρ, ενώ η Nicole van Schaik, Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Προβολής του Ιδρύματος BRITDOC, θα εμβαθύνει στην Κοινωνική Σημασία του Ντοκιμαντέρ. Τέλος, η Jess Linington από τον οργανισμό i-Docs, θα μιλήσει για το πώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αφηγούμαστε μια ιστορία, επιτρέποντας τη ραγδαία εξέλιξη του Διαδραστικού Ντοκιμαντέρ.

Το Docs Talk 2014 είναι ανοιχτό για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Κούριο. Όλες οι παρουσιάσεις θα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.



ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

-Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Brave New Culture και χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Συνδιοργανωτής και Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

-Η προβολή των ταινιών θα πραγματοποιηθεί στo Θέατρο Ένα, με παράλληλες προβολές στο Sousami.

είσοδος είναι δωρεάν για όλες τις προβολές.

-Θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι σε όλες τις βραδινές προβολές.

-Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και για το αναλυτικό πρόγραμμα των ταινιών μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 77772552, στην ιστοσελίδα www.filmfestival.com.cy καθώς και στη σελίδα στο Facebook: «Lemesos International Documentary Festival».

Info: 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, 1-8 Αυγούστου, Θέατρο Ένα & Sousami, Λεμεσός.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ