«Η κληρονομιά είναι όλο μου το είναι, αυτό είμαι»

Article featured image
Article featured image

Σε μια εποχή που προσπαθούμε να βρούμε τις ρίζες μας, αυτό που μας ορίζει και που θα μας δώσει την ώθηση να προχωρήσουμε, ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) προτείνει, μέσω του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος, ένα εργαστήρι βασισμένο στην παραδοσιακή μουσική της Κρήτης.

 

Το εργαστήρι που θα παρουσιάσουμε θα περιλαμβάνει μια γενική εικόνα από όλο το φάσμα της κρητικής μουσικής: Χανιώτικα συρτά, ενότητες από κοντυλιές, γυρίσματα του Μαλεβιζιώτη και του Πεντοζάλη. Επίσης, θα ασχοληθούμε με τις δυναμικές που δημιουργούνται κατά τη σύμπραξη πολλών μουσικών. Θα δουλέψουμε τους διαφορετικούς τρόπους στη ροή της πένας, ανάλογα με τη μελωδία και το χορό, και θα κινηθούμε ανάλογα με το πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι μια μελωδία, πραγματοποιώντας αρκετές επαναλήψεις.

Φεύγοντας από το εργαστήρι, κάθε μουσικός θα πρέπει να «πάρει» μαζί του μια δυνατή γεύση από όλες αυτές τις μελωδίες και τους διαφορετικούς τρόπους παιξίματος (ανάλογα με τη περιοχή), έτσι ώστε εν τέλει να βοηθηθεί στη μουσική που κάνει ο ίδιος.

Για κάποιον που δεν παίζει όργανο ή δεν ξέρει την Κρητική μουσική, το σεμινάριο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εισαγωγή σε αυτήν. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να συμμετέχει στα τραγουδιστικά μέρη, αλλά και γενικότερα, να παρακολουθήσει το σεμινάριο για ψυχαγωγία!

Τα στοιχεία της κρητικής μουσικής την καθιστούν τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή είναι, θα έλεγα, αυτά που σχετίζονται με τις ρίζες του τόπου, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε είδος παραδοσιακής μουσικής. Πιστεύω ότι το βασικό στοιχείο που συνεπαίρνει κάποιον ακροατή της Κρητικής μουσικής είναι ο ρυθμός και η συνεχής εναλλαγή της θέσης με την άρση.

Αναφορικά με το Xylouris White, κατά καιρούς έπαιξα ως guest με τους «Dirty Three» (το γκρουπ του Jim White), στην Αυστραλία. Από τότε λέγαμε να κάνουμε κάτι μαζί και να που ήρθε ο καιρός...

Η μουσική που παίζουμε μαζί με τον Jim White είναι «γήτσικη». Είναι, δηλαδή, όπως και οι αίγες που κινούνται στα γκρεμνά. Βασικό στοιχείο είναι η επικοινωνία. Είναι κρητική μουσική από μια άλλη οπτική.

Το να παρουσιάζεις κάτι πρωτοποριακό, προσπαθώντας παράλληλα να κρατάς επαφή και με τη μουσική σου κληρονομιά-παράδοση δεν είναι κάτι εύκολο ή δύσκολο, είναι κάτι φυσικό. Η κληρονομιά είναι όλο μου το είναι, αυτό είμαι. Ρέει προς τα έξω, μέσα από τα κομμάτια τα δικά μου και τα παραδοσιακά. Ο Jim παίζει Κρητική μουσική από τότε που γνωριστήκαμε, 30 περίπου χρόνια πριν. Λατρεύει τον Ψαραντώνη, αλλά και τη δική του παράδοση, τα ακούσματά του δηλαδή.

Στις συναυλίες μας έρχονται πολλοί μουσικοί και, ξέρετε, όπου παίξουμε είναι πάντα διαφορετικά. Είναι μια εκπληκτική αίσθηση το να παίζεις με τον Jim. Είναι σαν ένα ταξίδι στα ανοιχτά νερά με ανοικτά τα πανιά. Για μας, παράδοση είναι η βάση στο να εκφράσουμε αυτό που αισθανόμαστε. Η μαγιά. Τα καινούργια κομμάτια που παίζουμε, μπορεί να τα έχουμε γράψει εμείς, αλλά είναι Κρητικά γιατί από εκεί είναι βγαλμένα. Αρκεί να έχει κάνεις ανοιχτή την πόρτα των αισθήσεων για να το λάβει.

Στις οικογενειακές συνευρέσεις με όλο το «Ξυλουρέικο» είναι υπέροχα. Εκείνες τις στιγμές αισθάνομαι ότι δε θα μπορούσε να είναι καλύτερα πουθενά αλλού. Μακάρι να γινόταν πιο συχνά.

 

* Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) θα είναι εκ των εισηγητών στο πρώτο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουλίου μέχρι και την 1 Αυγούστου στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας. Μετά το τέλος του Μουσικού Χωριού, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος, το πρότζεκτ Ξυλούρης/White μαζί με τον παγκοσμίου φήμης ντράμερ Jim White.

Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήρι που θα παρουσιάσει ο Ξυλούρης θα βρείτε εδώ, στο info@louvana.com.cy και στο 99735225.

Περισσότερες πληροφορίες γενικά για το Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος, στο site της Λουβάνα Δίσκοι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ