Οι παραισθήσεις από το πολύωρο gaming

Article featured image
Article featured image

«Φωνές..ακούω φωνές…»

Ένα ψυχο-ακουστικό φαινόμενο που παρατηρείται σε χρόνιους φαν βιντεοπαιχνιδιών μετά από πολύωρη ενασχόληση με το αγαπημένο τους παιχνίδι μελέτησαν ερευνητές της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Βρετανικού Πανεπιστημίου Nottingham Trent. 

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, οι μουσικές, οι ήχοι, τα ουρλιαχτά και άλλα ηχητικά εφέ που χρησιμοποιούν τα βιντεοπαιχνίδια για να κάνουν πιο ζωντανή την εμπειρία του gaming, «συνοδεύουν» τους παίκτες αρκετή ώρα μετά το τέλος μιας παρτίδας.  

Όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph, η μελέτη, η οποία διεξήχθη μέσω ερωταπαντήσεων σε ένα δείγμα 1,244 συμμετεχόντων σε φόρουμ, διερεύνησε το φαινόμενο «game transfer» που αφορά σε δυσλειτουργίες της αντίληψης που προκαλούν «μαραθώνιοι» gaming στους παίκτες, επιφέροντας ακουστικές παραισθήσεις, μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μελέτη για το θέμα. Η επίδραση του gaming στην ανθρώπινη συμπεριφορά και αντίληψη αποτελεί πεδίο επιστημονικής έρευνας της ψυχολογίας από τη δεκαετία του 1990, με αρκετές μελέτες να έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μετά από πολύωρο gaming, παίκτες παρουσίαζαν οπτικές παραισθήσεις αλλά και διαταραχές συμπεριφοράς. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ