Πήγαμε «Σπίτι» [στο «House of Vans» του Λονδίνου]

Article featured image
Article featured image

Το «Σπίτι των Vans» άνοιξε τις πόρτες του στο Λονδίνο, το περασμένο Σάββατο, και ο Κωνσταντίνος Σαρκάς έκανε ποδαρικό στο εντυπωσιακό υπόγειο εσωτερικό του.

 

Είχε ήλιο στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο. Όταν έχει ήλιο, κυνηγάς φάση «τραπεζάκια έξω» με παγωμένες μπίρες, απλώνεις κάπου σε ένα πάρκο με το βιβλίο σου και γενικά κυνηγάς να πάρεις λίγο χρώμα μπας και σταματήσεις έστω και για λίγο να θυμίζεις κομπάρσο στο «True Blood». Ο Μιχαηλίδης όμως με στέλνει πάλι υπόγεια, στα «σωθικά» του σταθμού Waterloo… Ας είναι… Καλά κάνει… Αλλιώς μπορεί να μην ανακάλυπτα πόσο cool είναι τo «House of Vans» που άνοιγε εκείνη την ημέρα τις πόρτες του.

Είναι σίγουρο ένα από τα καλύτερα δείγματα εμπειρικού marketing που έχω δει εδώ και καιρό. Η Vans, η μάρκα παπουτσιών που έχει ταυτιστεί με την street κουλτούρα (και δη με την κουλτούρα του skateboarding) για πάνω από 30 χρόνια, έχει φτιάξει ένα δικό της «σπίτι» στο Λονδίνο, έναν ναό για όλους τους πιστούς της με στόχο να τους κρατήσει κοντά της αλλά και να «προσηλυτίσει» καινούργιους προσκυνητές, με σκοπό να εγγυηθεί με αυτό τον τρόπο τη μακροβιότητα του brand.


Ανάμεσα στους υγρούς πετρόχτιστους τοίχους του συναντιόνται η μουσική, η τέχνη, η φωτογραφία, η street art κουλτούρα και, εννοείται, η ακατάπαυστη δίψα των skaters για νέες γερές δόσεις αδρεναλίνης.




Έπειτα από την επιτυχία του «House of Vans» στο Brooklyn της Νέας Υόρκης,  η Vans εξασφάλισε τα Old Vic tunnels, πέντε σήραγγες χωμένες βαθιά κάτω από τον σταθμό Waterloo, έναν από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς του κεντρικού Λονδίνου, τις οποίες έχουν διαμορφώσει σε πολυχώρο έκτασης 30,000 τετ. μέτρων, όπου περιλαμβάνει: το πρώτο εσωτερικό skate park του Λονδίνου, δύο μπαρ, εκθεσιακό χώρο, ένα event space για συναυλίες και DJ sets χωρητικότητας 850 ατόμων, εστιατόριο και χώρο προβολών. Ανάμεσα στους υγρούς πετρόχτιστους τοίχους του συναντιόνται η μουσική, η τέχνη, η φωτογραφία, η street art κουλτούρα και, εννοείται, η ακατάπαυστη δίψα των skaters για νέες γερές δόσεις αδρεναλίνης.

 



Εκεί που δεν περίμενα να δω κάτι παραπάνω από ένα μικρό skatepark με ένα κατάστημα, προσπερνάω στην είσοδο του πιτσιρικάδες με μαύρα skinny jeans που κλείνουν ραντεβού για πρόσβαση στην ράμπα και φτάνω σε έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο. H πρώτη έκθεση που φιλοξενείται (οι εκθέσεις θα εναλλάσονται κάθε 8 εβδομάδες) λέγεται «Scissors and Glue» (Ψαλίδι και γόμα) και εξυμνεί την DIY κουλτούρα με δουλειές καλλιτεχνών όπως ο Trevor Jackson (που έχει δημιουργήσει εξώφυλλα δίσκων για συγκροτήματα όπως οι Klaxons και οι Beady Eye του Liam Gallagher) και η Olivia Pietroni που σχεδιάζει τρελά, πολύχρωμα φουτουριστιά sportswear.


Ωραίες φάτσες, Νεοϋορκέζικο vibe και δυνατή hip hop να τυλίγει τα αυτιά. Πίνω γουλιές από το JD & Coke μου παρακολουθώντας σε μια μεγάλη οθόνη πλάσμα τα τρικ ενός ασύλληπτα καλού skater σε ζωντανή αναμετάδοση από το διπλανό skate park.




Αφήνω τον εαυτό μου να χαθεί στον ημίφωτο λαβύρινθό και φτάνω στο πρώτο από τα δύο μπαρ όπου φιλοξενούνται βιτρίνες με τρισδιάστατα «κολλάζ» θρυλικών designs  από την πολύχρονη ιστορία των Vans. Ωραίες φάτσες, Νεοϋορκέζικο vibe και δυνατή hip hop να τυλίγει τα αυτιά. Πίνω γουλιές από το JD & Coke μου παρακολουθώντας σε μια μεγάλη οθόνη πλάσμα τα τρικ ενός ασύλληπτα καλού skater σε ζωντανή αναμετάδοση από το διπλανό skate park. Η είσοδος σε αυτό γίνεται μόνο ανά περιορισμένα χρονικά περιθώρια. Κατανοητό... Αλλιώς θα γινόταν πανικός εκεί μέσα. Σκανάρεις το barcode στο περιβραχιόνιο σου και έχεις λίγη ώρα να δείξεις στους πάντες τι μπορείς να κάνεις. Όσοι δεν το ‘χουν με τις ρόδες πνίγουν τον πόνο τους με το τεράστιο «Cult» burger του εστιατορίου «The Wall» που βρίσκεται πλάι στην ράμπα.

 



Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, φτάνω σε ένα μικρό σινεμά όπου ξαπλώνω σε κόκκινα μαξιλάρια για να δω ένα σύντομο βίντεο με εντυπωσιακές φιγούρες skating που δεν θα είχα ποτέ το θάρρος (ή την ικανότητα πλέον!) να επιχειρήσω. Φεύγοντας, περνάω και από τον χώρο των live όπου θα ακολουθούσε το βράδυ DJ set των πολύ cool The 2 Bears (μπες στον λογαριασμό τους στο Soundcloud και θα καταλάβεις).  Εδώ θα παίζουν συχνά ζωντανά ανερχόμενες μπάντες και χιπ-χοπάδες γιατί skating χωρίς μουσικό ντόρο δεν γίνεται...

 



 

Κινούμενος προς την έξοδο, μετά το ποδαρικό μου στο «House of Vans» κάνω κλικ ότι η πρόσβαση σε όλα όσα μόλις είδα είναι απολύτως δωρεάν: 5 ημέρες την εβδομάδα, για το προσεχές μέλλον. Με βλέπω άνετα να ξανάρχομαι.


Αν βρεθείς κι εσύ στο Λονδίνο μέσα στους επόμενους μήνες, πρέπει κι εσύ οπωσδήποτε να περάσεις μια βόλτα. Με skateboard ή χωρίς...


Info www.houseofvanslondon.com

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ