Τέλος εποχής για την FIAT

Article featured image
Article featured image

115 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Fabbrica Italiana Automobili Torino, γνωστή ως FIAT, παύει να είναι μία ιταλική εταιρεία.

 

Στην τελευταία, έκτακτη, συνεδρίαση στο Lingotto, οι μέτοχοι ενέκριναν τη δημιουργία κοινής εταιρείας με τη Chrysler και τη μεταφορά της έδρας στην Ολλανδία.

Ο Πρόεδρος, Τζον Έλκαν, διαβεβαίωσε ότι η παρουσία στην Ιταλία δε θα μειωθεί.

«Παρουσιάζουμε ένα σχέδιο συγχώνευσης, που προβλέπει μεταφορά της έδρας και αλλαγή του ονόματος της εταιρείας. Με τη σημερινή συνεδρίαση, ξεκινάει το μέλλον της εταιρείας μας».

Η εξέλιξη της Fiat θεωρείται χαρακτηριστική της ιταλικής μάχης για επιβίωση στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Η εταιρεία που ίδρυσε, το 1899, στο Τορίνο, ο Giovanni Agnelli απέκτησε, το 2009, τον έλεγχο της Chrysler, χάρη στην χρεοκοπία της τελευταίας.

Η συγχώνευση με τη Chrysler κράτησε τη Fiat κερδοφόρα, τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς η ευρωπαϊκή εταιρεία στην οποία στηριζόταν η Fiat κατέρρεε.

Όμως, χωρίς αναδιάρθρωση και νέα κεφάλαια, η εταιρεία δε θα επιβίωνε.

Έτσι, από την 1η Αυγούστου, γεννήθηκε η Fiat Chrysler Automobiles (FCA), έδρα της οποίας θα είναι η Ολλανδία.

Τα κεντρικά γραφεία της νέας εταιρείας θα μεταφερθούν στο Λονδίνο. Οι μετοχές της θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θα γίνεται όμως διαπραγμάτευση και στο Μιλάνο.

Στόχος της FCA είναι να επενδύσει 55 δισεκατομμύρια ευρώ, τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να αυξήσει την παραγωγή κατά 61% (στα 7 εκατομμύρια οχήματα) μέχρι το 2018.

Η διοίκηση διαβεβαιώνει, πώς όχι απλά θα κρατήσει τα οχτώ εργοστάσια στην Ιταλία, αλλά η αύξηση της παραγωγής θα οδηγήσει σε επαναπρόσληψη των 30.000 εργαζομένων, που βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια.

Μεταξύ των βασικών μετόχων της νέας εταιρείας είναι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, με συμμετοχή 2% στο μετοχικό κεφάλαιο.


Πηγή: Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ