Πάμε Κυπερούντα να δούμε τ’ άστρα [Βροχή Διαττόντων Αστέρων - Περσείδες]

Article featured image
Article featured image

Δεν ξέρω αν «χάνεις την αξία του ουρανού όταν μετράς τα άστρα», όπως διάβασα πρόσφατα κάπου, ξέρω σίγουρα όμως πως το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, το οποίο αυτές τις μέρες παρατηρείται έντονα στον ουρανό μας, είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακό.

Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου, με  καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Τρίτη 12 Αυγούστου, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Αν θέλετε κι εσείς να τα δείτε θα πρέπει να κοιτάζετε προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.


Οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα εξ ου και φέρουν το όνομα Περσείδες.


Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει λόγω του ότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά, ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που βρίσκεται στο περιήλιο του.

Αστρονομική Βραδιά στην Κυπερούντα

Τα Φροντιστήρια Φάκα θα μεταφέρουν το αστρονομικό τηλεσκόπιο τους, στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Τρίτη (12 Αυγούστου) το βράδυ, μεταξύ 21.00 και 23.30 και προσκαλούν όλοι όσοι θέλουν να απολαύσουν το φαινόμενο να είναι εκεί!

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους διάττοντες αστέρες, καθώς και να δει με το τηλεσκόπιο διάφορα ουράνια σώματα. Επί τόπου θα δοθούν πληροφορίες για τα ουράνια φαινόμενα και θα λυθούν απορίες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη!

Πληροφορίες 22432219, 25532757, 99643212.

Νοσοκομείου Κυπερούντας 25806700.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ