Οι Τούρκοι πουλάνε ερειπωμένο ελληνικό χωριό

Article featured image
Article featured image

Οι Τούρκοι διαθέτουν προς πώληση εγκαταλελειμμένο ελληνικό χωριό, το Λεβίσι, -στα τουρκικά Καγιάκιοϊ- το οποίο βρίσκεται στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Ρόδο. Ο επίδοξος επενδυτής θα πρέπει απαραίτητα να το εκμεταλλευτεί τουριστικά.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα, το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας ψάχνει επενδυτές για το χωριό που αποτελείται από πολλές ερειπωμένες κατοικίες και δύο εκκλησίες και βρίσκεται δίπλα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγέ.

Οι Έλληνες κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό στις 30 Ιουνίου 1932, με την ανταλλαγή πληθυσμών. Πολλοί εξ αυτών κατέληξαν στη Νέα Μάκρη Αττικής και το χωριό Φαράκλα της βόρειας Εύβοιας.

Η δημοπρασία θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου και στον πλειοδότη θα γίνει παραχώρηση για 49 χρόνια, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση και τουριστική εκμετάλλευση του χωριού. Θα πρέπει να συντηρήσει μεγάλο μέρος του χωριού και καλείται να χρηματοδοτήσει τη μερική αποκατάσταση και λειτουργία παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου, με ευρήματα που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, το κόστος είναι περίπου 10.5 εκατομμύρια ευρώ και δύο εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Στις 23 Μαΐου κάτι πολύ ξεχωριστό θα συμβεί στη Μαλούντα

Article featured image

Οι 20 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για τέχνη και πολιτισμό το 2026

Article featured image

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί κάποια παιδιά τρώνε πιο εύκολα λαχανικά