Είναι το «Boyhood» η ταινία της χρονιάς;

Article featured image
Article featured image

Το 2002 ο Richard Linklater («Before Sunrise», 1995, «Before Sunset», 2004 και «Before Midnight», 2013) αποφάσισε να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Πέρασε από οντισιόν ένα μικρό αγόρι, τον 6χρονο τότε Ellar Coltrane, έχοντας σκοπό να ξεκινήσει μαζί του ένα μεγάλο κινηματογραφικό ταξίδι ενηλικίωσης, το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις φέτος.

 

Το «Boyhood» («Μεγαλώνοντας»), που βγήκε σήμερα στις κυπριακές αίθουσες, είναι η μοναδική ταινία μυθοπλασίας η οποία έχει γυριστεί σε βάθος 12 ετών, με τα σημάδια από το πέρασμα του χρόνου να διακρίνονται πάνω στους ήρωές της.

Έχοντας ως πυρήνα την απλούστατη ιστορία ενός αγοριού που μεγαλώνει στο Τέξας, ο Linklater σχηματίζει έναν ολόκληρο καμβά πάνω στον οποίο διακρίνονται οι πινελιές της καθημερινότητας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αμερικανικής κοινωνίας καθώς και ιστορικά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας. Σαν ένας Φόρεστ Γκαμπ σε μικρογραφία, ο νεαρός Μέισον παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, την ανοησία και τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ, τη λαχτάρα και την επιτυχία της εκλογής Ομπάμα: όλα φαινομενικά είναι στο φόντο κι όμως τόσο κοντά στην ουσία όσων το φιλμ προσπαθεί να επικοινωνήσει.

Μάθε τις ώρες και τις αίθουσες στο Time Out Cyprus.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ