Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Κίνα για την παραγωγή εργαλείων βασανιστηρίων

Article featured image
Article featured image

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Κίνα για την παραγωγή εργαλείων βασανιστηρίων και αναφέρεται σε αύξηση σχετικών εταιρειών παραγωγής και εξαγωγών.

Σύμφωνα με την έκθεση που κυκλοφόρησε, υπάρχουν πλέον πάνω από 130 εταιρείες που παράγουν εργαλεία βασανιστηρίων, όταν πριν από δέκα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τις 28. Οι εξαγωγές αφορούν κυρίως χώρες της Ασίας και της Αφρικής και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Κίνα ότι με αυτό τον τρόπο ευνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεση αναφέρεται για παράδειγμα μια εταιρία με την επωνυμία China Xinxing Import/Export, που ανακοίνωσε το 2012 ότι διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από 40 αφρικανικές χώρες. Η εταιρία πωλεί κυρίως χειροπέδες και γκλομπ ικανά να προκαλούν ηλεκτρική εκκένωση.Τέτοιες ηλεκτροφόρες ράβδοι, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, εθεάθησαν στα χέρια αστυνομικών στη Γκάνα, στην Αίγυπτο, στη Σενεγάλη και στη Μαδαγασκάρη.

«Το διεφθαρμένο σύστημα εξαγωγών της Κίνας επέτρεψε να ανθίσει το εμπόριο των βασανιστηρίων και της καταστολής. Είναι επιτακτική ανάγκη οι κινεζικές αρχές να προχωρήσουν σε πραγματική μεταρρύθμιση της εμπορικής τους νομοθεσίας προκειμένου να τερματίσουν την ανεύθυνη παράδοση υλικών», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία και τονίζει ότι οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν και εμπορεύονται εργαλεία βασανισμού είναι κρατικές. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ