Το Χρονικό της Κύπρου του Λεόντιου Μαχαιρά στο Λεβέντειο Μουσείο

Article featured image
Article featured image

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ) παρουσιάζει θεατρική παράσταση «Εξηγήσεις Λογοτεχνίας και Δραματικής Τέχνης: Το Χρονικό της Κύπρου του Λέοντιου Μαχαιρά».

Στο αίθριο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, σ’ ένα ιστορικό σημείο της παλιάς Λευκωσίας, θ’ ακουστεί η αυθεντική μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτος, η υπέροχη γλώσσα του Λεόντιου Μαχαιρά. Θα παρασταθούν τα πάθη της «γλυκείας χώρας Κύπρου», τα πάθη και τα παθήματα των φραγκοκυπριωτών ρηγάδων της, και θα «εξηγηθούν» τα βάσανα και οι ελπίδες του λαού της Κύπρου, των «τοπικών Ρωμαίων», όπως αποκαλεί ο Μαχαιράς τους Ελληνοκύπριους της εποχής του.

Πρόκειται για το σημαντικότερο αφηγηματικό (και εν δυνάμει δραματικό) κείμενο της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι: «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν Χρονικόν». Γραμμένο τον 15ο αιώνα από έναν γηγενή Έλληνα της Κύπρου ο οποίος κατείχε σημαντική θέση στη διοικητική μηχανή των Λουζινιανών, περιγράφει μια κρίσιμη και πολυτάραχη περίοδο της ιστορίας της Κύπρου, κατά την οποία Σταυροφόροι, Ναΐτες, Φράγκοι, Ενετοί, Γενουάτες, Σαρακηνοί και Καταλανοί διεκδικούσαν την κυριαρχία του νησιού.

Η παράσταση είχε θετική πρόσληψη από το κοινό της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης και χαρακτηρίστηκε από τη θεατρική κριτική ως «μείζον φιλολογικό και θεατρικό γεγονός». Αναγνωρίστηκε επίσης διεθνώς η συμβολή της στην ενίσχυση της επίγνωσης του λαού της Κύπρου γύρω από το θέμα της ιστορικής, της γλωσσικής και της λογοτεχνικής του κληρονομιάς.

Τη διασκευή-σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε ο Mιχάλης Πιερής, τη μουσική ο Aντώνης Ξυλούρης-Ψαραντώνης και τους στίχοι τραγουδιών ο Mιχάλης Πιερής. Μελοποίηση τραγουδιών: Eυαγόρας Kαραγιώργης,

Η πάρασταση θα δοθεί την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου στις 19.30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πληρ. 22661475.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ