Η παγιδευμένη γενιά των Endies [ζουν στις μεγαλουπόλεις]

Article featured image
Article featured image

Είναι η νέα τάξη της Ευρώπης, εργάζεται αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει και βρίσκεται εγκλωβισμένη στις μητροπόλεις.

 

Αν τα ’80s ήταν η δεκαετία των γιάπηδων, σήμερα αναδύονται στη Δύση οι Εndies: νεαροί εργαζόμενοι, που δεν λαμβάνουν όμως ικανό εισόδημα ώστε να τα βγάλουν πέρα με τις ενήλικες υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με νέα βρετανική έκθεση, οι Εndies φτάνουν περίπου το 1 εκατ. μόνο στο Λονδίνο. Μέσα από συνεντεύξεις οικογενειών με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα αναδύεται μια ανησυχητική εικόνα: άνθρωποι απογοητευμένοι, με εισόδημα που διαρκώς μειώνεται και έξοδα που αντιθέτως διογκώνονται -όπως τα μεταφορικά και τα ενοίκια.

Τα ενοίκια για παράδειγμα στο Λονδίνο είναι περίπου 50% υψηλότερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα κι ούτε λόγος να γίνεται για την απόκτηση σπιτιού. Αλλά και οι δαπάνες μετακίνησης έχουν εκτοξευθεί, όπως και το κόστος φροντίδας των παιδιών.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τους Εndies όχι απλά πιεσμένους αλλά παγιδευμένους. Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις για να ζήσουν στην επαρχία, όπου το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλότερο, αλλά δεν υπάρχει δουλειά ούτε για δείγμα.

  

Στο πρώην Λονδίνο της κοινωνικής πρόνοιας οι αιώνιοι φοιτητές απ’ όλο τον πλανήτη μπορούσαν να έχουν μια στέγη κι ένα μικρό επίδομα. Σήμερα οι φτωχοί αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς: η είδηση ενός νεαρού που έκλεψε τρόφιμα από τα σκουπίδια ενός σούπερ μάρκετ (και καταδικάστηκε από το δικαστήριο γι’ αυτό) αποτέλεσε σοκ κι έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο διευθυντής του Centre for London προειδοποιεί ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, το Λονδίνο θα γίνει ένα νέο Ντουμπάι. Θα κατοικείται δηλαδή μόνο από κοσμοπολίτες που έρχονται για να ξοδέψουν χρήματα. Όμως οι πρωτεύουσες του κόσμου χρειάζονται το εργατικό δυναμικό τους και πρέπει να το βοηθήσουν να ζήσει.

Αυτή, κατά τα φαινόμενα, είναι μια λεπτομέρεια που δεν έχουν σκεφτεί ακόμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

 

Πηγή cover photo: telegraph.co.uk


Πηγή: Doc Tv

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ