Δεν κατέβαιναν οι μετανάστες [αφού είχαν πληρώσει 6000 ευρώ για Ιταλία]

Article featured image
Article featured image

Οι 345 μετανάστες από τη Συρία αρνούνταν πεισματικά να αποβιβαστούν από το «Σαλαμίς Φιλοξενία», το οποίο έριξε άγκυρα στο Λιμάνι Λεμεσού γύρω στις 20.30, χθες Πέμπτη, ζητώντας να μεταφερθούν στον τόπο του τελικού προορισμού τους, την Ιταλία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες αρνήθηκαν να κατέβουν από το πλοίο αφού ισχυρίζονταν πως πλήρωσαν 6 χιλιάδες ευρώ με σκοπό να πάνε στην Ιταλία, για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής (όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις), οπότε «απαιτούσαν» να μεταφερθούν εκεί.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο καπετάνιος που πήρε τα λεφτά για να τους μεταφέρει στην Ιταλία, σε ανύποπτο χρόνο τους εγκατέλειψε με φουσκωτό σκάφος στο σημείο όπου και εντοπίστηκαν.

 



 



Η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στο πλοίο είχαν επιβιβαστεί μέλη της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και διερμηνέας, οι οποίοι άρχισαν διαπραγματεύσεις με σκοπό να τους πείσουν να αποβιβαστούν, εξηγώντας τους ότι η παραμονή τους στο πλοίο συνιστά ποινικό αδίκημα.

Αφού διαπιστώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, γύρω στις 5 το πρωί μέλη του αντιτρομοκρατικού ουλαμού και της ΜΜΑΔ πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στο πλοίο, έγινε διαχωρισμός τω ανδρών από το γυναικόπαιδα και στη συνέχεια κάλεσαν τους άνδρες να πέσουν στο έδαφος.

Με αυτό τον τρόπο, λίγο πριν τις 7 το πρωί η συντονισμένη επιχείρηση των αρμοδίων Αρχών της Δημοκρατίας έληξε αφού προηγουμένως είχε ακολουθήσει η επιτυχής εκκένωση του πλοίου με τους 345 Σύριους πρόσφυγες, εκ των οποίων και 53 παιδιά, οι οποίοι θα παραμείνουν σε ειδικό χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά.

 

Οι ζημιές για τη Salamis Tours

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΓΔ της εταιρείας Salamis Tours, Κίκης Βασιλείου, εξέφρασε απογοήτευση για την τροπή που πήρε η υπόθεση, λέγοντας ότι οι ζημιές για την εταιρεία φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφού αναγκάστηκαν να ακυρώσουν κρουαζιέρα για το Ισραήλ με 300 επιβάτες, κυρίως Ρώσους..


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ