O θάνατος του Παζολίνι στη μεγάλη οθόνη

Article featured image
Article featured image

Με τις τελευταίες ημέρες του Πιερ Πάολο Παζολίνι και το μυστήριο που τυλίγει ακόμα το θάνατό του ασχολείται η νέα ταινία «Pasolini» του ανατρεπτικού Εϊμπελ Φεράρα που έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στο 71ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.

«Η Ρώμη έχει ξοφλήσει φίλε μου» είναι μια από τις ατάκες του Παζολίνι στην ομώνυμη ταινία του Φεράρα, σκηνοθέτη ο οποίος πρόσφατα τάραξε τα νερά με το «χοντροκομμένο», κατά τους κινηματογραφικούς κριτικούς, «Welcome to New York» όπου ο Ζεράρ Ντεμπαρντιέ λοιδορούσε τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με αφορμή το σκάνδαλο που του στοίχισε την πολιτική του καριέρα.

Με τη νέα του ταινία, ο 63χρονος νεοϋρκέζος σκηνοθέτης καδράρει εξαιρετικά τον ηθοποιό – φετίχ του Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του Παζολίνι λίγο πριν βρεθεί δολοφονημένος στις 2 Νοεμβρίου 1975.

Η ταινία, ωστόσο, όπως και το αμφιλεγόμενο «Welcome to New York», αναφέρεται και σε σεξουαλικά όργια, ενώ η ομοφυλοφιλία και η εφιαλτική πλευρά της ζωής του Ιταλού δημιουργού είναι στο «στόχαστρο» του Φεράρα.

Ανεξάρτητα από την «οπτική» του σκηνοθέτη, το σίγουρο είναι ότι ο Γουίλεμ Νταφόε δίνει μαθήματα ερμηνείας στον ομότιτλο ρόλο, μιλώντας αγγλικά καθώς πλαισιώνεται από Ιταλούς ηθοποιούς όπως οι Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Νινέτο Νταβόλι, Βαλέριο Μασταντρέα και Μαρία Ντε Μεντέιρος.

 


Πηγή: The TOC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ