Η αναφορά Ερντογάν σε «δύο κράτη» [και το «ώπα μεγάλε» του Σαμαρά]

Article featured image
Article featured image

Την άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν για «δύο κράτη» στην Κύπρο.

 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς, στη πενηντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ υποστήριξε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Έρογλου.

Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ακολούθως, υπενθύμισε  ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ΑΠΕ ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος για τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του, ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε. «Είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ