9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου [σήμερα η έναρξη]

Article featured image
Article featured image

Για ένατη συνεχή χρονιά, ένα από τα σπουδαιότερα Φεστιβάλ για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, ανοίγει αυλαία. Πρόκειται για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου ( CYIFF) «Οι Καλύτεροι των Πρώτων», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 8-14 Σεπτεμβρίου στο K-Cineplex του Κings Avenue Mall στην Πάφο και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πάφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θεωρείται το μεγαλύτερο σε καλλιτεχνική αξία ανεξάρτητο κινηματογραφικό γεγονός και ξεπερνώντας τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου, αναδεικνύεται σε ένα δρώμενο με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Λειτουργεί, όπως αναφέρεται, σε ετήσια βάση από το 2006, με διαγωνιστικό τμήμα, στις κατηγορίες μεγάλου και μικρού μήκους, animation, video art, χορού, μουσικής, ταινιών για παιδιά, αποκλειστικά για ανερχόμενους ανεξάρτητους δημιουργούς.

Το φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία σε ανερχόμενους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μπροστά σε μια διακεκριμένη ανεξάρτητη κριτική επιτροπή και να διαγωνιστούν μεταξύ τους για τα ανάλογα με τις κατηγορίες βραβεία όπως «Χρυσή Αφροδίτη» για τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και την πρώτη καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους, «Κλακέτα πρώτη» για τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και την πρώτη καλύτερη ταινία μικρού μήκους, «Κλακέτα πρώτη DOC» για την καλύτερη ταινία τεκμηρίωσης πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, «Μικρού μήκους βετεράνων» για τις ταινίες μικρού μήκους, μη πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, «Cypress Veteran’s category» για την ταινία μεγάλου μήκους που δίνουν οι δημοσιογράφοι σε έμπειρους κινηματογραφιστές και «Cyiff Rising Star» για την ταινία εξαιρετικά ταλαντούχου ανερχόμενου σκηνοθέτη. Να αναφερθεί ότι η τελετή βραβείων «Χρυσή Αφροδίτη» θα γίνει στις 14/9, στο ξενοδοχείο ΑΛΜΥΡΑ στην Πάφο, στις 20.30.

Και εργαστήρι συγγραφής σεναρίου!

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, σε συνεργασία με τον Χολιγουντιανό σεναριογράφο / παραγωγό Mitchell Peck, επιλέγει τις καλύτερες προτάσεις σεναρίων για να συμμετέχουν στο «Εργαστήρι Συγγραφής Σεναρίου CYIFF-Hollywood» που θα γίνει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους καλύτερους σεναριογράφους από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή να αναπτύξουν τα σενάριά τους, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση, να μάθουν και να αλληλεπιδρούν με επαγγελματικό τρόπο με τους ανθρώπους-κλειδιά του σημερινού Hollywood.

Και παγκόσμιες πρεμιέρες!

Εξάλλου δύο παγκόσμιες πρεμιέρες ταινιών μεγάλου μήκους θα προβληθούν οι «Joshua Tree» (U.S.A. , China Li Cheng , 97΄”, δραματική, 2014) με πρωταγωνιστές τους Kim Trimbo, John Hoff, Alejandra Venancio, Eve Cohen, Felicia Sabartinelli, Michael Haskins και η ταινία «Κοινός Παρανομαστής» (Common Denominator – Ελλάδα, Σωτήρης Τσαφούλιας, 75΄, δραματική κωμωδία, 2014) με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Αντωνίου, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Ρένο Χαραλαμπίδη, Πυγμαλίων Δαδακαρίση και Μαρκέλα Γιαννάτου.

Και αφιερώματα!

Στο μεταξύ στο αφιέρωμα στους Κύπριους σκηνοθέτες ο Ανδρέας Πάντζης συμμετέχει με την ταινία του «Η χαρά και η θλίψη του σώματος» και ο Κυριάκος Τοφαρίδης με την ταινία του «Οικόπεδο 12».

Να αναφερθεί τέλος, πως όλες οι προβολές του φεστιβάλ είναι με τους αυθεντικούς διαλόγους και αγγλικούς υπότιτλους, ξεκινούν στις 17.00 στη Πάφο, στο Κ-Cineplex, ενώ προβολές θα γίνουν επίσης στην Παλαιά Ηλεκτρική και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με δωρεάν είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες στο cyiff.wordpress.com

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ