Με αμερικανικά όπλα πολεμούν οι τζιχαντιστές

Article featured image
Article featured image

Το Ισλαμικό Κράτος πολεμά με αμερικανικά όπλα τα οποία άρπαξε από τον ιρακινό στρατό ή προορίζονταν για την αντιπολίτευση που μάχεται εναντίον του Σύρου πρόεδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Αυτό υποστηρίζει έκθεση της λονδρέζικης οργάνωσης «Conflict Armament Research», η οποία διεξήγαγε σχετική έρευνα.

Η ερευνητική οργάνωση στηρίζει την ανάλυσή της στα όπλα που κατάσχεσαν οι κουρδικές δυνάμεις από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ημερών τον Ιούλιο.  

Μεταξύ των όπλων αυτών βρίσκεται μια «σημαντική ποσότητα» αμερικανικών επιθετικών τουφεκιών Μ-16 τα οποία είχαν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι αντιαρματικές ρουκέτες που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι «όμοιες με τις ρουκέτες M-79 που παρέδωσε η Σαουδική Αραβία στις δυνάμεις που πολεμούν υπό τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», προσθέτει η έκθεση.Οι ρουκέτες αυτές είχαν κατασκευαστεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του `80. Στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος μπόρεσε να αρπάξει τον Ιούνιο μια μεγάλη ποσότητα αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις θέσεις που είχε εγκαταλείψει ο ιρακινός στρατός στα βόρεια της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης και της κατάληψης της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές βρέθηκαν με αμερικανικά Χάμβι στα χέρια τους. Τα οχήματα αυτά, που σήμερα αποτελούν στόχο των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με πολλές εκθέσεις σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον ιρακινών στρατιωτών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ