Νέο πλοίο με 450 μετανάστες πλέει ακυβέρνητο

Νέα επιχείρηση του Ιταλικού λιμενικού,  με πλοίο που πλέει ακυβέρνητο στα ανοιχτά της χώρας.

 

Το πλοίο με τους 450 μετανάστες, φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα του, το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές της Ιταλίας.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική Πολεμική Αεροπορία, πιθανότατα οι μηχανές του πλοίου να είναι εκτός λειτουργίας.

Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο εστάλη για να μεταφέρει ιατρική βοήθεια και ένα πλήρωμα το οποίο θα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο του πλοίου.

Περίπου στις 2300 GMT, το σκάφος ήταν σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από το νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας, και έπλεε ακυβέρνητο σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα.

«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το πλοίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω του αέρα» ανέφερε η ανακοίνωση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού

Το πλοίο φέρει την ονομασία Ezadeen, και είναι ένας σκάφος 60 μέτρων με σημαία Σιέρα Λεόνε. Πριν τεθούν εκτός λειτουργίας οι μηχανές του, το σκάφος έπλεε με ταχύτητα 7 κόμβων (περίπου 13 χλμ / ώρα). Ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο Ezadeen ήταν σε θέση να θέσει σε λειτουργία τη ραδιοσυχνότητα επί του σκάφους και να ενημερώσει το Λιμενικό Σώμα ότι το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει το πλοίο.

Η ακτοφυλακή ειδοποίησε ισλανδικό περιπολικό σκάφος το οποίο βρισκόταν στην περιοχή ως μέρος της αποστολής του Frontex, του οργανισμού της ΕΕ για την επιτήρηση των συνόρων. Το ισλανδικό σκάφος προσέγγισε το Ezadeen και έπλευσε παράλληλα με αυτό, αλλά ο καιρός δεν του επέτρεψε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Πριν από δύο ημέρες είχε υπάρξει ένα παρόμοιο σενάριο, με φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε τότε 760 μετανάστες. Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του φορτηγού πλοίου Blue Sky M που μετέφερε τους μετανάστες και το οποίο κατευθυνόταν επίσης στις ακτές της Απουλίας. Εάν δεν επενέβαινε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό το πλοίο θα είχε πέσει στα βράχια και θα είχε ναυαγήσει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ