Γιατί όμως η τιμή της βενζίνης δεν πέφτει όσο θα έπρεπε;

Η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια έπεσε ακόμη 1.3 σεντ το λίτρο, με τη βενζίνη 95 οκτανίων να πωλείται στα €1,135 και την αμόλυβδη 98 οκτανίων στα €1,165.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, αυτό που οδήγησε σε περαιτέρω μείωση στις τιμές των καυσίμων είναι η σταθεροποίηση των διεθνών τιμών πετρελαίου κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ενδείξεις, οι μειώσεις στις τιμές των καυσίμων θα συνεχιστούν, ωστόσο υπάρχει κάτι που δεν τις αφήνει να υποχωρήσουν και πολύ.

Και αυτό δεν είναι άλλο από τις υψηλές φορολογίες στα καύσιμα.

Η τελευταία φορά που η τιμή ήταν κάτω από το 1,15 ήταν πριν από 4 ακριβώς χρόνια, στις 7 Ιανουαρίου του 2011.

Μάθε λοιπόν πως πληρώνουμε σχεδόν 70 σεντ το λίτρο για διάφορους φόρους, όπως ο φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ. Αυτοί οι φόροι ήταν στα 55 σεντ το 2011, έφτασαν όμως στα 70 σεντ ένεκα των έκτακτων φόρων στα καύσιμα που επιβλήθηκαν πριν αποχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (Χριστόφια), αλλά και χάρη στην αύξηση του ΦΠΑ από 17% σε 19%.

Αν δεν έμπαινε αυτό το «χαράτσι» το διάστημα πριν αποχωρήσει η πρώην κυβέρνηση, τότε σήμερα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα ήταν κάτω από 1 ευρώ ανά λίτρο.

Παρά το γεγονός ότι τότε το «χαράτσι» θεωρήθηκε προσωρινό, εντούτοις, μέχρι και σήμερα, η Βουλή δεν μπήκε στη διαδικασία να παρέμβει και να αφαιρέσει έστω και ένα μέρος του.

Μήπως θα πρέπει να δούμε εκ νέου το θέμα κύριοι της Βουλής;


Σχετικα

Γιατί στη Σαντορίνη μαγειρεύουν και τρώνε λεοντόψαρα και γερμανούς;

Η μοναδικότητα της μικρής πουά ζέβρας που εντοπίστηκε ελεύθερη στην Αφρική

Γιατρός στην Κρήτη τραγουδά στους ασθενείς σε ογκολογική κλινική

Η 19χρονη Ariauna ήθελε απλώς να κάψει τα γράμματα του πρώην της

Το Ποτάμι επιστρέφει το μισό εκατομμύριο της κρατικής χορηγίας που είχε πάρει για τις εκλογές

Έρχεται μεταθανάτιο άλμπουμ για τον Leonard Cohen