Ο τρομοκράτης πίσω από τον Τζιχάντι Τζον

Article featured image
Article featured image

Στο μικροσκόπιο των βρετανικών Αρχών έχει μπει ο 27χρονος Imran Khawaja ο οποίος θεωρείται ύποπτος για εξαιρετικά στενούς δεσμούς με τον εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους Τζιχάντι Τζον, ο οποίος απείλησε την Τρίτη να αποκεφαλίσει δυο ακόμα αιχμαλώτους, αυτή τη φορά από την Ιαπωνία.

 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο Khawaja πέρασε πέρυσι έξι μήνες μεταξύ των ξένων μαχητών στο μέτωπο της Συρίας και έφυγε μόλις μερικές εβδομάδες πριν ο Τζιχάντι Τζον ξεκινήσει τα βίντεο με τις εκτελέσεις των δυτικών ομήρων.

Οι βρετανικές Αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της σχέσης του 27χρονου με τον πιο καταζητούμενο στον κόσμο τζιχαντιστή, αφότου ο Khawaja ομολόγησε την ενοχή του για δράσεις τρομοκρατίας και σειρά άλλων κατηγοριών σχετικές με την ένοπλη βία, αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο 27χρονος ο οποίος στο παρελθόν ήταν body builder και ντίλερ ναρκωτικών έχει εμφανιστεί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του σε μια σειρά από βίντεο στα οποία διακρίνονται μικρά παιδιά να στρατολογούνται από τζιχαντιστές στο μέτωπο του πολέμου στη Συρία.

 

 Στο μικροσκόπιο 27χρονος που προσποιήθηκε τον νεκρό για να μπει στη Βρετανία [εικόνες]

Ο Imran Khawaja συνελήφθη από τις βρετανικές Αρχές στο Ντόβερ τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά το μήνυμα της παραστρατιωτικής οργάνωσης στην οποία ανήκει. Στο μήνυμα της Rayat al-Tawheed αναφερόταν ότι εκείνος σκοτώθηκε την ώρα της μάχης, προκειμένου να παραπλανηθούν οι Αρχές και να τον θεωρήσουν νεκρό, ώστε εκείνος να καταφέρει να επιστρέψει κρυφά στη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, η βρετανική αστυνομία κατάφερε αν και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, να τον ταυτοποιήσει μέσω των βίντεο στα οποία είχε εμφανιστεί και όταν ο Khawaja ζήτησε από τον 45χρονο εξάδελφό του Tahir Bhatti να τον μεταφέρει οδικώς από τη Βουλγαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Αρχές μπόρεσαν να τον συλλάβουν.

Στο κινητό του 45χρονου εξαδέλφου του, βρέθηκε πλήθος φωτογραφιών από τη δράση του 27χρονου στη Συρία στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι Αρχές θεωρούν ότι οι χρονικές περίοδοι της αποχώρησης του Khawaja από τη Συρία και της έναρξης των αποκεφαλισμών των Αμερικανών και Βρετανών ομήρων δεν είναι τυχαίες και θεωρούν ότι ο Khawaja γνωρίζει τον Τζιχαντι Τζον και κατά συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει τους Δυτικούς σε αυτόν.

 

Πάντως, αν και οι Αρχές θεωρούν πως έχουν ταυτοποιήσει και τον Τζιχάντι Τζον, ωστόσο είναι πολύ φειδωλές ως προς τις πληροφορίες που διαρρέουν για αυτόν. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, Ο Abdel-Majed Abdel Bary, ή αλλιώς «Τζιχάντι Τζον, φέρεται πως είναι ο στυγνός εκτελεστής των αιχμαλώτων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ο Abdel-Majed Abdel Bary ζούσε στο Λονδίνο και είχε ξεκινήσει μια καλή καριέρα ως ράπερ με το όνομα L Jinny. Σύντομα, όμως, άλλαξε εντελώς χαρακτήρα και εγκατέλειψε τους γονείς του και το πανάκριβο σπίτι στο οποίο διέμενε και πέρασε στη Συρία.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ