Αστυνομία Κύπρου: Όχι στις φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο

Article featured image
Article featured image

Η αστυνομία Κύπρου, με σημερινή της ανακοίνωση προτρέπει τους χρήστες διαδικτύου να μην αναρτούν στο διαδίκτυο και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας:

Με αφορμή νέα υπόθεση που διερευνά η Αστυνομία, η οποία αφορά αδικήματα προσφοράς, κατοχής, διανομής, απόκτησης και εξασφάλισης παιδικού πορνογραφικού υλικού, προτρέπονται οι χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα οι χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Όπως έχει αναφερθεί ξανά, το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο με το συγκεκριμένο ζήτημα και γίνεται παράκληση όπως ο κάθε ένας να είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις που διερεύνησε το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, οι παιδόφιλοι είχαν στα αρχεία τους εκτός από παιδιά που είναι σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις, φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, είτε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους (π.χ. στην παραλία, στο μπάνιο κ.λπ.), ή φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία. Παράλληλα, από την παρακολούθηση του διαδικτύου διαπιστώνεται γενικότερα από το αρμόδιο Γραφείο της Αστυνομίας, ότι οι Κύπριοι χρήστες των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν αρκετές φωτογραφίες παιδιών.

Ως εκ τούτου, ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει σχεδόν για πάντα και ο κάθε ένας μπορεί να τις δει, να τις αντιγράψει και να τις φυλάξει στα αρχεία του. Οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να τύχουν αλλοίωσης και η ανάρτηση τους στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει τυχόν άλλους κίνδυνους γενικότερα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «ανήλικος» σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία για το διαδίκτυο θεωρείται  άτομο που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ