Καινούργια χρονιά, καινούργιοι στόχοι

Υποδεχτήκαμε δειλά-δειλά και το 2015! Κάθε καινούργια χρονιά συνηθίζουμε να βάζουμε καινούργιους στόχους… να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να δουλεύουμε πιο σκληρά, να ερωτευτούμε, να γίνουμε πλούσιοι, να ζήσουμε το δικό μας παραμύθι, να… να…. να…

Φυσικά στους καινούργιους στόχους για τη νέα χρονιά, δεν χωρά κάπου και η προστασία της βιοποικιλότητας. Ή μήπως χωρά;

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Παναγιώτα Κουτσόφτα | Ίδρυμα Terra Cypria

Κεντρική φωτογραφία: Χάρης Νικολάου



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Υπάρχει λόγος να στριμώξουμε τα θέλω μας και τους στόχους μας για να προσθέσουμε ακόμη ένα ή είναι περιττό; Η βιοποικιλότητα, όπως σας έχουμε πει ουκ ολίγες φορές, είναι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών πάνω στη γη. Ναι, ναι καλά το φαντάστηκες, συμπεριλαμβάνει κι εσένα, και τον γείτονα και τα μελλοντικά σου κουτσούβελα κτλ. Έχει κάποια αξία όμως, αυτή η βιοποικιλότητα για μας; Όπως το πάρει κανείς…



Εν συντομία…

-Η βιοποικιλότητα μάς προσφέρει φαγητό (περισσότερα από 7.000 φυτά χρησιμοποιούνται ως τροφή για τους ανθρώπους στις μέρες μας… με την οικονομική κρίση θα μας χρειαστεί αυτό!).

-Έχει οικονομική αξία (για παράδειγμα, η επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες, είναι μια δωρεάν υπηρεσία της φύσης που εκτιμάται €165 δις/χρόνο).



Φωτογραφία: Αθηνά Παπαθεοδούλου

-Είναι ρυθμιστές των πληθυσμών άλλων ειδών (το ήξερες ότι μια εντομοφάγος νυχτερίδα καταναλώνει 3.000 έντομα σ’ ένα βράδυ; Σκέψου… ρυθμίζει φυσικά τον πληθυσμό των εντόμων! Και εννοείται ότι δεν ισχύουν οι μύθοι ότι μπλέκονται στα μαλλιά σου, σου πίνουν το αίμα κτλ).



Φωτογραφίες: Χάρης Νικολάου

-Είναι ένα φυσικό φαρμακείο για μας (λ.χ. το θυμάρι συμβάλει φυσικά στην καταπολέμηση της γρίπης, του κρυολογήματος και του βήχα, ενώ παράλληλα βοηθά στις ημικρανίες, την κατάθλιψη, κ.α.).



Φωτογραφία: Αθηνά Παπαθεοδούλου

-Φροντίζει και για την ομορφιά μας πέρα από την υγεία μας, τ’ ακούτε αυτό κοπέλες;

-Και τέλος μια βόλτα στην φύση σου προσφέρει ηρεμία, εσωτερική αναγέννηση και λειτουργεί σαν ένα «φυσικό λίφτινγκ» για τον οργανισμό. 

 

Αυτά μας προσφέρει η βιοποικιλότητα εν συντομία… και εσύ πρέπει να κρίνεις αν αξίζει να την προστατέψεις ή όχι! Δηλαδή αν το αναλύσουμε λιγάκι, αν αποφασίσεις να προστατέψεις τη βιοποικιλότητα στην ουσία το κάνεις για να προστατέψεις τον ίδιο σου τον εαυτό και την επιβίωση της ανθρωπότητας, όχι και τόσο αλτρουιστική απόφαση στην τελική...

Επομένως αν αποφασίσεις στους καινούργιους στόχους για τη νέα χρονιά να εντάξεις και την προστασία του φυσικού μας πλούτου μπορείς να κάνεις πάρα πολλά, από το να εντάξεις μερικές απλές συνήθειες στην καθημερινότητα σου, μέχρι να ξεκινήσεις να αλυσοδένεσαι στα δέντρα για να μην τα κόψουν

.

Φωτογραφία: Αθηνά Παπαθεοδούλου

 

Μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις την κατανάλωση κρέατος (να μειώσεις είπαμε, όχι απαραίτητα να την σταματήσεις). Πέρα από καλό στο περιβάλλον, θα κάνεις και καλό στην υγεία σου. Περιόρισε τη χρήση του πλαστικού, π.χ. σακούλες και μπουκάλια και φυσικά όταν τελειώσουμε με την χρήση τους, δεν τα πετάμε από εδώ κι εκεί, όπως στη θάλασσα με την λογική ότι τα θαλάσσια ρεύματα θα τα παρασύρουν, άρα δεν θα τα βλέπουμε, άρα δεν υπάρχουν…  οι θαλάσσιες χελώνες, τα ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη όχι μόνο τα βλέπουν αλλά τα περνάνε για μεζεδάκια και τα καταβροχθίζουν και μετά… μας χαιρετάνε από ψηλά! Κράτα τα κατοικίδια σου σε ασφαλές μέρος και πρόσεχέ τα, ώστε να μην διαφύγουν στη φύση, ούτε βέβαια όταν τα βαρεθείς τα εγκαταλείπεις κι ας βρουν την τύχη τους μόνα τους. Δεν κάνεις καλό ούτε στο κατοικίδιο σου, ούτε στη φύση, κάποια κατοικίδια (όπως χελώνες, ρακούν, παπαγάλοι, χρυσόψαρα κ.α) μπορεί να επηρεάσουν τα ντόπια είδη, ακόμη και να τα οδηγήσου σε εξαφάνιση. Κάνε LIKE στην σελίδα του έργου BIOforLIFE για να ενημερώνεσαι και να εμπνέεσαι από το φυσικό πλούτο του νησιού μας. Διάβασε περισσότερα απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για τη βιοποικιλότητα, στο έντυπο που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος με τίτλο: «52 κινήσεις για τη Βιοποικιλότητα».

Η επιλογή πάντα είναι δική σου…  Ίσως ήρθε ο καιρός να στριμώξουμε λιγάκι τα θέλω μας και να εντάξουμε ακόμη ένα στόχο, την προστασία του περιβάλλοντος και πού ξέρεις; Μπορεί αυτή να είναι η δική σου παραμυθένια χρονιά, κοντά στη φύση…



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο sitewww.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ