Τα 9 φεμινιστικά μηνύματα που μας πέρασαν οι «Friends»

Μόνο το άκουσμα της λέξης «φιλαράκια» είναι ικανό για να αρχίσετε να σφυρίζετε χαρούμενα το τραγούδι των τίτλων της αρχής. Η αγαπημένη σειρά, μπορεί να έχει ρίξει την αυλαία της εδώ και 10 χρόνια αλλά συνεχίζει να έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των τηλεθεατών.


Article featured image
Article featured image

Οι έξι φίλοι που ζούσαν στη Νέα Υόρκη προσέφεραν γέλιο και συγκινήσεις μέσα από τις ιστορίες τους. Ήταν μία σειρά που τα είχε όλα! Ειδύλλια, καριέρα, σχέσεις, προβληματισμούς, διαζύγια, σεξ, όλα μέσα από μία σκοπιά έξυπνη και αστεία!

Η σειρά, όμως, έκρυβε πάντοτε και μία φεμινιστική πτυχή που μπορεί να μην είχατε πάρει χαμπάρι. Ακολουθούν 9 απολαυστικές στιγμές από «Τα Φιλαράκια», που δείχνουν ότι ήταν μία σειρά πιο επαναστατική από όσο νόμιζες.

1. Όταν η Μόνικα σκέφτηκε να κάνει παιδί χρησιμοποιώντας τράπεζα σπέρματος

Ο χωρισμός της Μόνικα από τον Ρίτσαρντ ήταν αρκετά επώδυνος, μιας και ήθελαν διαφορετικά πράγματα από τη ζωή. Η Μόνικα ήταν έτοιμη να κάνει οικογένεια και δεν μπορούσε να συμβιβαστεί, μόνο και μόνο για να είναι με τον Ρίτσαρντ. Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο έτοιμη να κάνει ένα παιδί που σκέφτηκε ακόμα και να χρησιμοποιήσει τράπεζα σπέρματος και να το μεγαλώσει μόνη της.

 

2. Όταν η Ρέιτσελ άφησε τον μέλλοντα σύζυγό της στα σκαλιά της εκκλησίας

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο της σειράς, όπου η Ρέιτσελ παρατάει σύξυλο τον βαρετό, οδοντίατρο μέλλοντα σύζυγό της την ημέρα του γάμου τους και αποφασίζει να χαράξει μία πιο ανεξάρτητη ζωή στη Νέα Υόρκη.

 

3. Όταν η Ρέιτσελ έμαθε ότι ο σύντροφός της την απατούσε με τη φίλη της, Μίντι και αποφάσισαν να ενωθούν

Όταν οι άντρες απατούν, είναι σύνηθες για τις γυναίκες να κατηγορούν την άλλη γυναίκα και όχι τον ίδιο τον άντρα. Όταν η Ρέιτσελ έμαθε ότι η πρώην καλύτερή της φίλη ήταν η πέτρα του σκανδάλου, αποφάσισε να ακολουθήσει μία πιο ψύχραιμη προσέγγιση, δείχνοντας ότι μαλλιοτράβηγμα δεν είναι καθόλου της μόδας.

 

4. Το γεγονός ότι ο γιος του Ρος είχε δύο μαμάδες

Μπορεί μέσα στη σειρά να έγιναν πολλά αστεία και πειράγματα προς το Ρος για το γεγονός ότι η πρώην γυναίκα του κατέληξε τελικά να παντρευτεί μία άλλη γυναίκα, αλλά δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η ικανότητα ενός ομόφυλου ζευγαριού να μεγαλώσει ένα παιδί και μάλιστα με επιτυχία!

 

5. Το γεγονός ότι η Μόνικα ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστική και καλύτερη στην μπάλα από οποιονδήποτε άλλον

Η ανταγωνιστικότητα της Μόνικα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς της. Είναι σκληρή, θέλει να είναι το αφεντικό και να κερδίζει πάντοτε, κάτι που μεταφράζεται στο ότι είναι καλύτερη από όλους τους υπόλοιπους σε πολλά πράγματα, όπως και το ποδόσφαιρο.

 

6. Η Ρέιτσελ αποφάσισε να μεγαλώσει μόνη της ένα παιδί

Όταν η Ρέιτσελ έμεινε έγκυος, απέρριψε δύο προτάσεις γάμου, μία από τον Ρος και μία από τον Τζόι, μιας και στο μυαλό της η εγκυμοσύνη και ο γάμος δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένα.

 

7. Το γεγονός ότι η Μόνικα ήταν το αφεντικό στη δουλειά της

2015-01-13-9FEMCHEF

Οι συνάδελφοι της Μόνικα συχνά την κατηγορούσαν ότι είναι αυστηρή και την χαρακτήριζαν ως «σκύλα», κάτι που έχουν βιώσει πολλές γυναίκες που έχουν υψηλές θέσεις, ειδικά στο επάγγελμα του σεφ που είναι θεωρείται πιο αντρικό. Παρ' ολ' αυτά ήταν υπέροχο να την βλέπει κανείς να έχει τον έλεγχο και να μη τη νοιάζει τι σκέφτονται για εκείνοι οι συνάδελφοί της.

 

8. Όταν η Μόνικα έκανε πρόταση γάμου στον Τσάντλερ

Σε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της σειράς, η Μόνικα γονάτισε και έκανε πρόταση γάμου στον Τσάντλερ, χωρίς να περιμένει από εκείνον.

 

9. Η σημασία που έδινε η σειρά στη γυναικεία φιλία

Η Φοίβη, η Μόνικα και η Ρέιτσελ ήταν πάντοτε η μία στο πλευρό της άλλης, είτε επρόκειτο για χωρισμούς, φλερτ, γάμους και παιδιά. Υποστήριζαν η μία την άλλη και πάντοτε περνούσαν υπέροχα. Κι όταν οι γυναίκες υποστηρίζουν η μία την άλλη, τότε είναι που ο φεμινισμός νικά!


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ