Ξεκινά η συντήρηση του κατεχόμενου Αγ. Παντελεήμονα

Έτοιμοι να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου, είναι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με ανακοίνωση του UNDP, η Επιτροπή μαζί με το UNDP-Συνεργασία για το Μέλλον έχουν εξαγγείλει διαγωνισμό για το συγκεκριμένο έργο.



Οι εργασίες συντήρησης στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα χρηματοδοτούνται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της συνολικής βοήθειας ύψους 6,7 εκ. ευρώ για το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του UNDP-PFF στην Κύπρο.

Τριάντα τρία πολιτιστικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί προστατεύονται σήμερα από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά μέσω αυτού του προγράμματος.

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους του σημαντικού αυτού μνημείου, η προσφορά αυτή θα καλύπτει μόνο την πρώτη φάση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης. Με βάση τα σχέδια και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2014, έχουμε συμφωνήσει να εστιασθεί η πρώτη φάση στη συντήρηση της Εκκλησίας και να πραγματοποιηθούν έκτακτα έργα σταθεροποίησης σε κτίρια της Μονής που κινδυνεύουν. Εάν ο προϋπολογισμός το επιτρέπει, περισσότερα θα γίνουν σε μια μελλοντική δεύτερη φάση» ανέφεραν ο Τάκης Χατζηδημητρίου και ο Αλί Τουντσάι, μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής.



Ο στόχος της πρώτης φάσης του έργου είναι να εξασφαλιστεί η διατήρηση ορισμένων τμημάτων του μοναστηριακού συγκροτήματος καθώς και η ασφάλεια των επισκεπτών και η προσβασιμότητα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.



Τα έγγραφα του διαγωνισμού δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του UNDP.

Το UNDP θα δέχεται προσφορές μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ