Θέλουν να φυτέψουν μαρούλια στον Άρη

Article featured image
Article featured image

Με έδρα της την Ολλανδία, η Mars One είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία που ως απώτερο στόχο έχει τη δημιουργία μιας μόνιμης ανθρώπινης αποικίας στον Άρη. Για το σκοπό αυτό, τον περασμένο Ιούλιο οργάνωσε διαγωνισμό απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε νέες ομάδες για αποστολή πειραμάτων στον κόκκινο πλανήτη.



Ένα από τα φαβορί του διαγωνισμού είναι το φοιτητικό πρότζεκτ της «Spaceflight Society» από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον με την ονομασία « «LettuceOnMars» (μαρούλια στον Άρη).

Το συγκεκριμένο πείραμα ανήκει στη δεκάδα των πιο δημοφιλών και τεχνικά βιώσιμων πειραμάτων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και αποτελεί το μοναδικό αντιπρόσωπο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική του φάση και ο νικητής θα σταλεί μαζί με τα επίσημα πειράματα του Mars One στον Άρη, το έτος 2018.

Το πρότζεκτ των φοιτητών από το Σαουθάμπτον σκοπεύει στην αποστολή θερμοκηπίου στον Άρη, μέσα στο οποίο θα καλλιεργηθούν μαρούλια, αξιοποιώντας την ατμόσφαιρα του πλανήτη και το φως του Ήλιου.

«Για να ζήσουμε σε άλλους πλανήτες πρέπει να καλλιεργούμε τροφή εκεί. Κανείς δεν το έχει κάνει αυτό στο παρελθόν και σκοπεύουμε να είμαστε οι πρώτοι. Το σχέδιό μας είναι τεχνικά βιώσιμο και εξαιρετικά φιλόδοξο, καθώς θα δημιουργήσουμε την πρώτη πολύπλοκη μορφή ζωής σε έναν άλλο πλανήτη. Η καλλιέργεια φυτών σε άλλους πλανήτες είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα οδηγήσει σε έναν πλούτο ερευνητικών και βιομηχανικών ευκαιριών» δηλώνει η επικεφαλής του πρότζεκτ Σουζάνα Λουκαρότι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ