Ετσι βλέπουν τον κόσμο τα ζώα

Article featured image
Article featured image

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι να βλέπεις τον κόσμο σαν να είσαι ψάρι,πουλί ή άλογο; Μια ομάδα Ιρλανδών καλλιτεχνών έχει την απάντηση στις απορίες.

Η ομάδα των Ιρλανδών καλλιτεχνών Clearly Connolly δημιούργησε μια σειρά από αλουμινένια κράνη  που εξερευνούν τα μυστήρια της οπτικής αντίληψης. Τα κράνη έχουν σχεδιαστεί για να παρακινήσουν τους χρήστες να αναρωτηθούν για ποιο λόγο οι άνθρωποι έχουμε τόση περιορισμένη όραση ενώ τα ζώα βλέπουν τα πάντα γύρω τους με διαφορετικό τρόπο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας σειράς  προσεκτικά τοποθετημένων καθρεπτών μέσα στα κράνη που  κατευθύνει το φως σε μάτια ενός ατόμου.

Οι καθρέπτες λειτουργούν με ένα τρόπο παρόμοιο με περισκόπιο για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς επιτρέπουν σε κάποιον να δει προς τα πίσω ή ψηλά , χωρίς να κουνήσει το κεφάλι του.

Τα «Μετα-Αντιληπτικά κράνη» δίνουν, μεταξύ των άλλων, στον χρήστη την ευκαιρία να δει τον κόσμο μέσα από την στερεοσκοπική όραση του σφυροκέφαλου καρχαρία που μας δίνει μια πανοραμική άποψη του περιβάλλοντος χώρου που δεν μπορούμε να έχουμε με τα δικιά μας μάτια. Επίσης μπορούμε να δούμε τον κόσμο με την αμφίδρομη όραση ενός χαμαιλέοντα, από ψηλά με την ματιά μιας καμηλοπάρδαλης η με την απίστευτη περιφερειακή του αλόγου.

Οι δύο καλλιτέχνες δεν σταματούν τους πειραματισμούς τους και θέλουν να φτιάξουν κράνη που να σου δίνουν την όραση ηρώων της λογοτεχνίας όπως οι Κύκλωπες ή η γάτα του Τσέσαϊρ από την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων.

Οι καλλιτέχνες δηλώνουν: «Φορώντας το κράνος ο χρήστης γίνεται ένα υβριδικό πλάσμα : άνθρωπος, ζώο, μηχανή και μέρος ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ. Με αυτή μας την εφεύρεση θέλουμε να προκαλέσουμε τους χρήστες να αλλάξουν την ματιά τους με την οποία βλέπουν τον κόσμο».  


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ