Εξυπνότερα τα μεγαλύτερα παιδιά σε μια οικογένεια

Και γι’ αυτό μάλλον ευθύνεται στην προσοχή των γονιών και της υπόλοιπης οικογένειας στο πρωτότοκο παιδί, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα ερεθίσματα που αυτό δέχεται.

 


Article featured image
Article featured image

Γερμανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Leipzig, διαπίστωσαν πως ο δείκτης ευφυίας των πρωτότοκων παιδιών μιας οικογένειας είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα αδέλφια.

Επίσης διαπίστωσαν πως ο δείκτης μειώνεται σταδιακά στο δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ. παιδί που έρχεται σε μια οικογένεια. Βέβαια, η διαφορά ανάμεσα στην ευφυία δύο διαδοχικών αδελφιών είναι μόλις, 1,5 μονάδες στην IQ κλίμακα, ωστόσο πρόκειται για ένα μοτίβο που εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα στατιστικά στοιχεία που εξέτασαν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία από εθνικές έρευνες με τεστ IQ και τεστ προσωπικότητας σε τρεις διαφορετικές χώρες και πάντα τα πρωτότοκα παιδιά σημείωναν καλύτερες επιδόσεις.

Δεν ερμηνεύουν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αλλά πιθανολογούν πως οφείλεται στην αμέριστη προσοχή των γονιών και της υπόλοιπης οικογένειας στο πρωτότοκο παιδί, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα ερεθίσματα που αυτό δέχεται.

Οι ίδιοι αναλυτές εξέτασαν και τα τεστ προσωπικότητας που έγιναν στα αδέλφια, εκεί όμως δεν είδαν καμία διαφορά ανάμεσα στα πρωτότοκα και τα υπόλοιπα παιδιά μιας οικογένειας. Επίσης τα τεστ προσωπικότητας σπάνια έδειχναν παρόμοια στοιχεία για παιδιά της ίδιας οικογένειας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ