Μεγαλουργία της Κύπρου στην αραβική έρημο

Στην καυτή άμμο της αραβικής ερήμου στο Ντουμπάι η Κύπρος «μπορεί» και το κυπριακό επιχειρείν μεγαλουργεί.





Cover photo: έρημος στο Ντουμπάι

 


Article featured image
Article featured image

Παρατηρώντας από το αεροπλάνο τους ογκώδεις και αχανείς αμμολόφους της αραβικής χερσονήσου ένα δέος σε συνεπαίρνει ενώ η θαυμαστή εικόνα ενός υπερσύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει την έρημο λίγη ώρα μετά είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό σε σχέση με όλα τα αδιανόητα που βλέπει το μάτι καθώς το πόδι πατά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη «dessert-city» στον πλανήτη, στο λες και βγαλμένο από τη χρονοκάψουλα του μέλλοντος υπέρλαμπρο Ντουμπάι, το κυπριακό επιχειρείν προπορεύεται και γιγαντώνεται.

 

Τεχνολογικός γίγαντας

Με έδρα της το πρόσφατα οικονομικά χρεοκοπημένο –προφανώς όχι στα επιχειρηματικά μυαλά μικρό μας νησί, η Logicom είχε ξεκινήσει να λειτουργεί δειλά από το free zone της Λάρνακας τη δεκαετία του 90’. Αξιοποιώντας προφανώς σωστά την εγγραφή της στο κυπριακό χρηματιστήριο και την επακόλουθη άντληση κεφαλαίων, σήμερα και δύο δεκαετίες μετά έχει μετεξελιχθεί σε έναν τεχνολογικό γίγαντα σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Βόρειο Αφρική.

O διεθνής πια όμιλος εταιρειών δραστηριοποιείται κυρίως στη διανομή προϊόντων πληροφορικής και στην παροχή ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων και δικτύων και αποτελεί σημαντικό εταίρο για διεθνείς κολοσσούς όπως η Cisco, η Microsoft, η HP, η Kingston, η Autodesk και η Intel.

Πέρα από τα κεντρικά της γραφεία στην Κύπρο, η Logicom διατηρεί φυσική παρουσία σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, εργοδοτεί περίπου 750 ανθρώπους και εξυπηρετεί περισσότερους από 10.000 συνεργάτες σε 25 διαφορετικές χώρες.

Με αφορμή τη συμμετοχή της εταιρείας στην 35η GITEX, την τρίτη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας παγκοσμίως που μόλις ολοκληρώθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι, προσκληθήκαμε από την εταιρεία-φαινόμενο για τα δεδομένα της Κύπρου, για γνωριμία με τους ανθρώπους της και τις εντυπωσιακές της εγκαταστάσεις στο γυαλιστερό και ηγεμονικό Εμιράτο.

 

Το στρατηγείο

Πρώτη μας στάση το έκτασης τριάντα περίπου οικοπέδων «στρατηγείο» της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται στο Jebal Ali Free Zone, (JAFZA) σε μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στην υφήλιο, που όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο οδηγός, δέκα μόλις χρόνια πριν ήταν μόνο έρημος.

 

 

Στα περιφερειακά αυτά γραφεία της εταιρείας με τις δύο κυπριακές ελιές στην είσοδο που λειτουργούν ως κέντρο αποθήκευσης και διανομής, μας ξενάγησε ο Chief Financial Officer της Logicom για την περιοχή Mahendra Kumar.

«Όταν το 2001 ξεκινήσαμε το μπίζνες στην περιοχή εδώ, είχαμε μόνο δύο κατασκευαστές, τη Microsoft και την IBM. Σήμερα γίνεται διακίνηση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, με εμπορεύματα να διοχετεύονται μέσω του κέντρου διανομής της Logicom σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου».

 

 

Η ελεύθερη ζώνη προσφέρει την ευκαιρία στις εταιρείες να επωφελούνται από το ελεύθερο διαμετακομιστικό εμπόριο ενώ η διανομή των προϊόντων πραγματοποιείται με πολύ εύκολο τρόπο, καθώς η περιοχή βρίσκεται δίπλα σε λιμάνι και σε αεροδρόμιο.

Αγορά με τεράστια δυναμική αυτήν την περίοδο, μας εξήγησε ο Mahendra Kumar, είναι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπου η εταιρεία διατηρεί γραφεία σε τρεις πόλεις με εκατό σχεδόν υπαλλήλους και με τους προμηθευτές να προβλέπουν περαιτέρω ανάπτυξη.

Το Free Zone, συμπλήρωσε, είναι ελκυστικό και για τους εργαζόμενους αφού «λόγω ειδικών κανονισμών που το διέπουν, οι συνθήκες εργασίας είναι εδώ καλύτερες».

 

 

Εκτός από το τριώροφο γραφειακό κτιριακό συγκρότημα, ξεναγηθήκαμε και στη σχεδόν πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αποθήκη, που πλέον αποδεικνύεται μικρή για να χωρέσει τα εμπορεύματα και γίνονται εργασίες για την επέκταση της σε ακόμα τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Πέρα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το κέντρο διανομής εδώ καλύπτει ακόμη το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν.

 

 

Το μέλλον των πάντων

Θεματική της φετινής GITEX ήταν το «internet of everything» που όπως εύστοχα τιτλοφορήθηκε σε τοπικά ΜΜΕ ήταν το «μέλλον των πάντων που γινόταν πραγματικότητα». Σημειωτέον δε πως στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό λίγο πριν την είσοδο στο τεράστιο κτίριο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που πραγματοποιούνταν η έκθεση, το λογότυπο της Logicom κυριαρχούσε.

 

 

Ανάμεσα λοιπόν σε ρομπότ που κατασκευάζονται στη Νότιο Κορέα και ετοιμάζεται να εμφανίσει στους δρόμους του το «πανέξυπνο» εμιράτο του Ντουμπάι -που ενόψει του Expo 2020 μετεξελίσσεται σε smart-city- τρισδιάστατους εκτυπωτές που άμα λάχει σε τυπώνουν και εσένα τον ίδιο επί τόπου, πολυπρισματικές οθόνες αφής, εικονικά malls, τα σουπερμάρκετ του μέλλοντος και γενικότερα ό,τι πιο υπερσύγχρονο γύρω από το οικοσύστημα της τεχνολογίας Cloud, η κυπριακή εταιρεία - μεγαθήριο εξέθετε στο δικό της κεντρικό μπούθ τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που διανέμει σε συνεργασία με άλλους σχετικούς παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς.

 

 

Μιλώντας με στελέχη

Πέρα από την ορατότητα που μας προσφέρει, η συμμετοχή μας στην τρίτη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας παγκοσμίως είναι ιδιαιτέρως σημαντική και για να γνωριστούμε με τους συνεργάτες μας σε προσωπικό επίπεδο, αφού ιδιαίτερα σε αυτήν εδώ την περιοχή οι χειραψίες θεωρούνται ακόμη πολύ σημαντικές, μας είπε ο Regional Director της Logicom για τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, Mounir Sarkis.

«Η επιτυχία μας είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς και στηρίζεται στο πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα πραγματοποιηθεί η διανομή στους πελάτες μας. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ευρωπαϊκή μας νοοτροπία και κουλτούρα σε συνδυασμό με τη καλή γνώση που έχουμε για την ευρύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο General Manager για τα ΗΑΕ και τον Κόλπο, Πέτρος Ειρήναρχος, o οποίος θεωρεί πως η πρόοδος της εταιρείας βασίζεται στην ταυτόχρονη μαζί με τη διανομή παροχή υπηρεσιών, «στην οποία επενδύουμε με σκοπό να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε».

 

Ο General Manager για τα ΗΑΕ και τον Κόλπο, Πέτρος Ειρήναρχος

 

Αναφορικά με την εστίαση της Logicom στη Μέση Ανατολή και όχι στη Δυτική Ευρώπη ή στην Αμερική οι λόγοι έχουν να κάνουν τόσο με το ότι οι ιθύνοντες της εταιρείας διείδαν έγκαιρα το κενό στην τοπική αγορά όσο και με το ότι «πρόκειται για μια περιοχή που αλλάζει με ρυθμούς αστραπιαίους».

Γνωρίσαμε ακόμη τη μόλις τριαντάχρονη Sameena Naaz από την Ινδία, Product Manager της Logicom αποκλειστικά για τη Cisco.

«Οι Κύπριοι ως επιχειρηματίες είναι πολύ εργατικοί και επιθυμούν να ηγούνται στην αγορά, γι’ αυτό άλλωστε βλέπετε όλα τα μεγάλα μπράντς να συνεργάζονται μαζί μας».

 

 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Ντουμπάι, η Σαμίνα δεν αντιμετωπίζει καθόλου προβλήματα ως γυναίκα με μαντήλα σε διευθυντική θέση εταιρείας.

«Αυτός μάλιστα είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που εργάζομαι στη Logicom, αφού εδώ νιώθω ασφάλεια και προστασία».

Για την Κύπρο δε, την οποία έχει επισκεφθεί πολλές φορές, μας είπε πως έχει πολλές ωραίες παραλίες ενώ αγαπημένη της πόλη είναι η Λεμεσός.

 

Οι κολοσσοί συνεργάτες

Στη GITEX είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με μερικούς εκπροσώπους άλλων εταιριών γιγάντων, από τις οποίες η Logicom προμηθεύεται τα προϊόντα που στη συνέχεια διανέμει σε άλλες εταιρίες ή σε καταναλωτές.

«Η Logicom είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς και η συνεργασία μας είναι άψογη. Χαρακτηρίζεται από αφοσίωση, επαγγελματισμό και πολύ καλή γνώση των προϊόντων μας», δήλωσε η Frida Kleimert από την κολοσσιαία CISCO.

Κάτι που μάλλον δεν μας ειπώθηκε καθόλου τυπικά, αφού σε σχετική τελετή που διενήργησε ο διεθνής κολοσσός στο πλαίσιο της φετινής GITEX, η Logicom διακρίθηκε με τρία βραβεία για τις επιδόσεις της στη διανομή, το μάρκετινγκ και τα social media.

Να σημειωθεί πως το «internet of everything» που υπήρξε η φετινή θεματική της GITEX είναι σε σημαντικό βαθμό επινόηση της CISCO, η οποία ως μεγαλεπήβολο στόχο έχει θέσει τη σύνδεση όλων των συσκευών στις ζωές μας σε ένα δίκτυο. Όπως ενδεικτικά μας εξήγησε η Kleimert, η «ιντερνετοποίηση» των πάντων έχει φτάσει στις μέρες μας σε σημείο να αποτελεί ανταγωνισμό μεταξύ πόλεων, κυβερνήσεων, ακόμη και ολόκληρων κρατών.

 

 

Παράλληλα, ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής της μας χαρακτήρισε τη Logicom ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Intel.

«H συνεργασία μας με τη Logicom έχει μακρά ιστορία. Ανέκαθεν υπήρξε μια εταιρεία ικανή να προσαρμόζεται άμεσα σε νέες τεχνολογικές συνθήκες. Αυτή την εποχή, για παράδειγμα, συνεργαζόμαστε μαζί τους σε θέματα εκπαίδευσης, στο τι δηλαδή χρειάζεται να γίνει για να εναρμονίσουμε τη σχολική εκπαίδευση με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα του 21ου αιώνα».

 

Μιλήσαμε τέλος με εκπρόσωπο της σχετικά νεοσύστατης Securifi, που σε τρία χρόνια από το πλασάρισμα του πρώτου της προϊόντος , κατόρθωσε να πρωτοπορήσει διεθνώς στο όλο οικοσύστημα των συσκευών τύπου ρούτερ.

«Διαθέτουμε τον ταχύτερο δρομολογητή (ρούτερ) που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και τον πιο σχολιασμένο στο Amazon. Πέρα από τη λειτουργία οθόνης αφής που ασφαλώς διευκολύνει τον καταναλωτή, μέσω ειδικά σχεδιασμένων αισθητήρων, ο δρομολογητής μας μπορεί να στείλει ειδοποίηση στο κινητό μας σε περίπτωση που το σπίτι μας πλημμυρίσει ή/και παραβιαστεί».

 

Γιατί όχι;

Συνεπώς, πέρα και έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού το κυπριακό επιχειρείν θαυματουργεί. Εντός μπορεί;

 

Μια «καθημερινή» βραδιά στο Ντουμπάι

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ