Τα βραβεία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, με την απονομή των βραβείων σε εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.

 


Article featured image
Article featured image

Η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ απένειμε τα βραβεία ως εξής:

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Για την αναπάντεχη και επινοητική του αφήγηση μέσα από μια φαινομενικά ασήμαντη τυχαία συνάντηση, που σκιαγραφείται υπέροχα από τους ηθοποιούς και διαδραματίζεται στο πλαίσιο τραγικών ιστορικών γεγονότων, το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Quiet Mujo της Ursula Meier, από τη Γαλλία.

Για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα με θάρρος, όραμα και συνοχή, το Βραβείο Kαλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ, απονεμήθηκε στον Martin Edralin για την ταινία Hole, από τον Καναδά.

Για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί μία ανανεωμένη ιδέα και μια κωμική κατάσταση μέσα από ένα εύστροφο ensemble cast, διαφωτίζοντας τον θεατή σχετικά με τις σημερινές πολύπλοκες συνθήκες σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη, το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 1500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Ave Maria του Basil Khalil (Γαλλία, Ισπανία, Παλεστίνη).

 



FIBBY KIORIA, Πρόεδρος Επιτροπής

 



OMAR NASR, Nικητής Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

 



Simon Farmakas, Κύπριος σκηνοθέτης, μελος της Κριτικής Επιτροπής

 

Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ αξίας 3000 ευρώ απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ακόλουθες δύο ταινίες:

Για τον ελκυστικό και γοητευτικό τρόπο με τον οποίο προσέγγισε θέματα ταυτότητας φύλου,  το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Giovanni and the Water Ballet της Astrid Bussink, από την Ολλανδία.

Για τον λεπτό και ποιητικό τρόπο με τον οποίο σκιαγράφησε ηλικιωμένους που  τους εγκαταλείπουν τα παιδιά τους, το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Villages of the Absent του Omar Shami Nasr, από τον Λίβανο.

Ειδικές Μνείες

Για τον τρόπο με τον οποίο εξερευνά μία σύγχρονη κοινωνική δυσφορία, δίνοντας πνοή σε σχέδια και ζωγραφιές, απονεμήθηκε ειδική μνεία στην ταινία Always Tired του Jochen Kuhn, από τη Γερμανία. 

Για τη σταδιακή εξέλιξή της που κλιμακώνεται και μετατρέπεται σε μια γερή γροθιά στις κληροδοτούμενες κοινωνικές αντιλήψεις, απονεμήθηκε ειδική μνεία στο Our FathersSons του Ulaa Salim, από τη Δανία.

Για τον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μετατρέψει ένα παραμύθι που εξιστορεί διαχρονικά οικονομικά προβλήματα και για τη δεξιότητά της να αποτυπώσει αληθινά ανθρώπινα συναισθήματα σε χαρακτήρες από πηλό, απονεμήθηκε ειδική μνεία στην ταινία κινουμένων σχεδίων Βαλσαμωμένη Γιαγιά της Έφης Παππά (Η.Β.).

 



Η Aλεξάνδρα Ματθαίου παραλαμβάνει τα δύο βραβεία της ταινίας της

 



Ο ηθοποιός Γιάννης Κόκκινος κερδίζει ειδική μνεία για το σενάριο της ταινίας Μπούμεραγκ


 



O μουσικός Γιώργος Χριστοδουλίδης παραλαμβάνει το Βραβείο Σκηνοθεσίας από τον Μάριο Στυλιανού (MS Viewpoint) εκ μερους του Σπύρους Χαραλάμπους (“Δε Θα Γεράσουμε Ποτέ”)


 

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Για την αμεσότητα με την οποία μας μεταφέρει μέσα από πολλά αφηγηματικά στρώματα, για τον συνδυασμό σχεδιασμού ήχου και εικόνας καθώς και για την εξαίρετη ερμηνεία,  το 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Out of Sight των David Hands και Χριστίνας Γεωργίου. Το Βραβείο επέδωσε η κυρία Έλενα Χριστοδουλίδου, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός Υπεύθυνη Κινηματογράφου στο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού.

Για την πραγματιστική δραματοποίηση των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, καθώς και για το ελκυστικό και αποτελεσματικό του μουσικό θέμα, το 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Austerity του Ρένου Γάβρη. Το Βραβείο επέδωσε ο κύριος Γιώργος Παπαγεωργίου, Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Ριάλτο.

Για την αυτοπεποίθησή του σε όλα τα επίπεδα, από την άντληση εξαίρετων ερμηνειών μέχρι τη σαφήνεια της σκηνοθετικής του φωνής, το Bραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε κυπριακή ταινία, μια προσφορά της εταιρείας MS Viewpoint Ltd, που συμπεριλαμβάνει ενοικίαση κινηματογραφικού εξοπλισμού αξίας 4800 ευρώ απονεμήθηκε στον Σπύρο Χαραλάμπους για την ταινία Δεν θα γεράσουμε ποτέ. Το Βραβείο επέδωσε o κύριος Μάριος Στυλιανού, ιδιοκτήτης της εταιρείας MS Viewpoint Ltd.

Για τη φαντασία του και το ταλέντο του στη σύνθεση και τη χρήση του κάδρου, στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης αφήγησης, το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, το οποίο προσφέρει η εταιρεία Full Moon Productions, και συνοδεύεται από τεχνικές υπηρεσίες colour correction και DCP αξίας μέχρι 3000 ευρώ απονεμήθηκε στον Θοδωρή Μιχόπουλο για την ταινία Κατηφόρα, του Στέλιου Καμμίτση. Το Βραβείο επέδωσε o κύριος Πανίκος Πετρίδης, διευθυντής της εταιρείας Full Moon Productions.

Για τη δεξιότητα και το ταλέντο της να αντλήσει μία ενδιαφέρουσα αφήγηση από το κινηματογραφικό υλικό, το βραβείο Καλύτερου Μοντάζ σε κυπριακή ταινία, που προσφέρει η εταιρεία Sklavis Film Lab και συνοδεύεται από υπηρεσίες Post-production Color Correction & DCP in High Definition απονεμήθηκε στη Ζωή Αλεξάνδρου για την ταινία Άνορακ, της Αλεξάνδρας Ματθαίου. Το Βραβείο επέδωσε o κύριος Άγγελος Αργυρούλης, από την εταιρεία Sklavis Film Lab.

 



H Xριστίνα Γεωργίου και ο David Hands παραλαμβάνουν το 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους

 

Ειδικές Μνείες

Για τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησε ένα φιλόδοξο νεονουάρ έργο με πιστευτούς, τρισδιάστατους χαρακτήρες, απονεμήθηκε ειδική μνεία στον Γιάννη Κόκκινο για το σενάριο της ταινίας Μπούμερανγκ, του Χρίστου Νικολάου.

Για τις δεξιοτεχνικές ερμηνείες του, όχι σε μία,  αλλά σε δύο εξαίρετες ταινίες του διαγωνιστικού, για τη λεπτότητα, τις επινοητικές του τεχνικές και την ανεπιτήδευτη ικανότητά του να εκφράζει τα συναισθήματά του, ειδική μνεία καλύτερης ερμηνείας ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Αντώνη Κατσαρή για τη συμμετοχή του στις ταινίες Austerity, του Ρένου Γάβρη και Out of Sight, των David Hands και Χριστίνας Γεωργίου.

Για την κατανόηση του χαρακτήρα που υποδύεται, καθώς και για τη φρέσκια, φυσική παρουσία της στην οθόνη, απονεμήθηκε ειδική μνεία καλύτερης ερμηνείας γυναικείου ρόλου στη Μαρίνα Αργυρίδου για τη συμμετοχή της στην ταινία Άνορακ, της Αλεξάνδρας Ματθαίου.

Φοιτητές από τη σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου απένειμαν το «Βραβείο Φοιτητών» για το πρόγραμμα «Amaze me!», μια επιλογή από κορυφαία μουσικά βίντεο, στο «Να Σταθώ στα πόδια μου» των Ζερβάκη – Μπαλάφα από την Ελλάδα.

 



Κριτική Επιτροπή και διοργανωτές κατά τη λήξη του Φεστιβάλ

 

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη LIVE εμφάνιση του μουσικού διδύμου Blue Loquat, και ανανέωσε το ραντεβού του για τον Οκτώβριο του 2016.

 

Facebook: Int’l Short Film Festival of Cyprus

Twitter:@RialtoTheatreCy / #isffc15

Website: www.isffc.com.cy

Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY FREE PRESS  &  SUPER FM


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ