Ανεβήκαμε στο ψηλότερο κτίριο του πλανήτη [εικόνες]

Πεταχτήκαμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με το γρηγορότερο ασανσέρ στον κόσμο ανεβήκαμε στο ψηλότερο παρατηρητήριο του πλανήτη.



 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τη συμμετοχή της κυπριακής Logicom στη GITEX, την τρίτη σπουδαιότερη έκθεση τεχνολογίας παγκοσμίως, ταξιδέψαμε μέχρι το αστραφτερό Ντουμπάι, την ασύλληπτη μεγαλούπολη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μέσα σε λίγα χρόνια από έρημος μετεξελίχθηκε σε smart city.

Από τα δημοφιλέστερα ατραξιόν του ζάμπλουτου Εμιράτου είναι ο γιγαντιαίος πύργος με την ονομασία «Μπούρτζ Χαλίφα», ο οποίος με ένα χιλιόμετρο σχεδόν ύψος (828 μέτρα για την ακρίβεια) θεωρείται το ψηλότερο κτίσμα παγκοσμίως. 

Η κατασκευή του πύργου που, ναι μεν βρίσκεται στο Ντουμπάι αλλά το όνομά του από τον σεΐχη του Άμπου Ντάμπι (και πρόεδρο των ΗΑΕ) είναι που το πήρε, αφού αυτός το χρηματοδότησε, ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2009. Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2010.

Στο πελώριο κτήριο που με καθαρή ατμόσφαιρα μπορεί να το δει κανείς και από εκατό χιλιόμετρα απόσταση, εισέρχεσαι μέσω του Dubai Mall, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κλπ. Και ναι, γενικότερα οι σεΐχηδες στα Εμιράτα ένα κολληματάκι με τα «πιο κάτι στον κόσμο» το έχουν.

Στην ουρά της εισόδου τα πηγαδάκια που δημιουργούνται συζητούν για τα ατυχήματα που έπεσαν στα χαμηλά και τους «αποσιωπημένους» θανάτους εργατών, κατά τη διάρκεια ανέγερσης τόσο αυτού όσο και αντίστοιχων ψηλότερων κτιρίων αλλού ενώ πλησιάζοντας στο ασανσέρ η κυρίαρχη απορία όλων είναι αν, πώς και τι θα νιώσεις, καθώς θα εκτινάσσεσαι στο ψηλότερο παρατηρητήριο (στον κόσμο) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.    

 

Μέσα στο γρηγορότερο ασανσέρ που έφτιαξε ο άνθρωπος. Σε λιγότερο από ένα λεπτό (63χλμ την ώρα) γίνεσαι βολίδα και βγαίνεις στον όροφο με τον αριθμό 124. Ένα σχεδόν ανεπαίσθητο κλείσιμο των αυτιών το νιώθεις, τίποτα όμως υπερβολικό και ακραίο

 

Από το 124 και πάνω

 

H θέα προς τα κάτω:

 

 

Στο ενυδρείο του Mall

 

«Παγκάκι»

 

Ένα απίθανο γλυπτό μέσα στο mall

 

 

Souvenir shop:

 

Στο τεχνητό κανάλι λίγο μετά:

 

Ολόκληρο το κτίριο από την έξοδο του Mall:

 

Και τρεις καρτ-ποστάλ για το τέλος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ