«Οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να ελέγξουν οποιοδήποτε smartphone»

Πρώην συνεργάτης της NSA και της CIA δήλωσε πριν λίγο σε συνέντευξή του στο BBC πως με ένα απλό sms οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να ελέγξουν οποιοδήποτε smartphone.

 


Article featured image
Article featured image

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ολίγου σε δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο κρυσφύγετό του στη Μόσχα όπου έχει καταφύγει από το 2013, ο γνωστός πια πρώην εξωτερικός συνεργάτης της NSA και της CIA που αποκάλυψε στον κόσμο τις μεθόδους παρακολούθησής τους, Έντουαρντ Σνόουντεν, ισχυρίστηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να ελέγξουν το smartphone μας με ένα απλό SMS.  

Ο Σνόουντεν που μίλησε στην εκπομπή του BBC One, «Panorama», αποκάλυψε ότι η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία διαθέτει τα κατάλληλα μέσα ώστε να μπορέσει να εισβάλει στο smartphone οποιουδήποτε χρήστη χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί και πως οι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτα για να οχυρωθούν.

Αρκεί, λέει ο Σνόουντεν, η αποστολή ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος SMS για να τεθεί η συσκευή υπό τον έλεγχο κάποιου πράκτορα εξ' αποστάσεως, και να καταγράψει εικόνα, ήχο και γεωγραφικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.  

Μάλιστα, ο περιβόητος προγραμματιστής ισχυρίστηκε πως η εν λόγω μυστική υπηρεσία, που δρα ως παράρτημα της NSA, η οποία και την προμηθεύει με τεχνογνωσία και επιχειρησιακή καθοδήγηση, έχει δώσει σε κάθε ένα από τα λογισμικά κατασκοπείας της κωδικά ονόματα χαρακτήρων από τη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων, Στρούμφ.  

Σε ερώτηση του BBC, εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης αρνήθηκε να παραδεχτεί ή να διαψεύσει τα λεγόμενα του Έντουαρντ Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δρα με βάση το γράμμα του νόμου.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ