Από τις 10 Νοεμβρίου η τροχιά της Γης έχει εισέλθει εντός της τροχιάς του Κομήτη Tempel-Tuttle και θα εξέλθει στις 20 Νοεμβρίου. Αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης των δύο τροχιών, είναι η Γη λόγω της βαρύτητας της να απορροφά εντός της ατμόσφαιρας τα σωματίδια σκόνης που έχουν απομείνει από τον εν λόγω κομήτη. Αυτά καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα αρχίζουν να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και να εξαϋλώνονται.
Αυτά τα σωματίδια σκόνης αναπτύσσουν ταχύτητες δεκάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να φλέγονται και να εμφανίζουν το εξαιρετικά όμορφο θέαμα των γνωστών μας πεφταστεριών.
Όσα μετέωρα εξαϋλωθούν πλήρως στον ουρανό ονομάζονται διάττοντες αστέρες, ενώ όσα είναι αρκετά μεγάλα ώστε καταφέρουν να φθάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες.
Τα συγκεκριμένα μετέωρα φαίνονται να πέφτουν στην περιοχή του Αστερισμού του Λέοντα για αυτό και ονομάζονται Λεοντίδες. Τα μετέωρα θα είναι στην κορύφωσή τους στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου και το ακτινοβόλο σημείο είναι η περιοχή του αστερισμού του Λέοντα, που ευρίσκεται πλησίον της Μεγάλης Άρκτου.
Η περίοδος τροχιάς του κομήτη Tempel-Tuttle είναι 33 χρόνια για αυτό και κάθε 33 χρόνια η βροχή διαττόντων αστέρων μπορεί να μετατραπεί σε καταιγίδα κάτι το οποίο αναμένουμε να συμβεί το 2035. Παλαιότερα έχουν καταγραφεί καταιγίδες, όπως το 1799, και το 1833 στην Βενεζουέλα.
Από τον Χρύσανθο Φάκα / Αστροφυσικό - Δημοτικό Σύμβουλο Λευκωσίας