Πίτσα απ’ τα παλιά [12 παλιές κυπριακές πιτσαρίες που είναι ακόμα εδώ]

Παλιά, στα 80s, δεν υπήρχε το delivery στην Κύπρο. Ήθελες πίτσα, παράγγελνες και περίμενες στην ουρά για να πάρεις το δικό σου χάρτινο κουτί με την πίτσα που άχνιζε! Αν δεν κάνουμε λάθος, στις πλείστες περιπτώσεις δεν υπήρχε καν η επιλογή του μεγέθους. Οι πρώτες πίτσες ήτανε όλες ένα size -κοντά στο medium όπως το ξέρουμε σήμερα.

 


Article featured image
Article featured image

Ούτε το roller κοπής υπήρχε τότε για να την κόψεις στο σπίτι εύκολα (όπως σήμερα), έτσι σου την τεμάχισε σε τρίγωνα η εκάστοτε πιτσαρία. Σπιτική ζύμη, λεπτό φύλλο, αγνά υλικά, τα οποία συνήθως κρύβονταν κάτω από το τυρί, το οποίο τέντωνε με το που έπιανες ένα κομμάτι.

Τι ωραία εικόνα, τι ωραίες γεύσεις! Οι γεύσεις μιας άλλης Κύπρου, πιο αυθεντικής, πιο νόστιμης, πιο όμορφης.

Μάντεψε τι, όμως… Οι γεύσεις αυτές, είναι ακόμα εδώ, αφού σε μια έρευνα που κάναμε με γνωστούς και φίλους, ανακαλύπτουμε ότι οι παλιές, οι πρώτες πιτσαρίες του νησιού, οι συνοικιακές πιτσαρίες της γειτονιάς, ζεσταίνουν ακόμα φούρνους και φτιάχνουν πίτσα… απ’ τα παλιά.

Και επειδή οι πιο ωραίες συναντήσεις, οι πιο βαθυστόχαστες συζητήσεις και οι πιο αξέχαστες συνευρέσεις, για dvd, σειρά ή show στην τηλεόραση, ποδόσφαιρο, πάρτι κλπ γίνονται γύρω από μια πίτσα, μετά απ’ αυτό που θα διαβάσεις σίγουρα θα έχεις 12 ακόμα καλούς λόγους για να οργανώσεις bonding και να παραγγείλεις πίτσα!

Σου ανοίξαμε την όρεξη;

 

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Jack’s Pizza House

Η πιο παλιά πιτσαρία της πρωτεύουσας και γενικότερα ολόκληρης της Κύπρου, λειτούργησε το 1969 και δεν είναι άλλη από την «Jack’s Pizza House», στον Στρόβολο. Η πιτσαρία αυτή, που τάισε γενιές και γενιές πρωτευουσιάνων, φτιάχνει με μεράκι και μαεστρία 10 διαφορετικές κλασικές πίτσες, με την best seller πίτσα της να είναι η Special, η οποία περιλαμβάνει σάλτσα ντομάτας, τυρί, ζαμπόν, μανιτάρι, πράσινη πιπεριά και ρίγανη.

Η πιτσαρία, η οποία προσφέρει τόσο Take Away όσο και Delivery υπηρεσίες, βρίσκεται στην οδό Λεχαινών 1, στο Στρόβολο και λειτουργεί καθημερινά από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 και από τις 17.00, μέχρι τις 23.00.

Για παραγγελίες: 22313665

 

 

Andy's Pizza

Οι πρωτευουσιάνοι, καθώς και όσοι έχουν ζήσει στη Λευκωσία, γνωρίζουν σίγουρα από πρώτο χέρι τι σημαίνει «Andy's pizza». Πρόκειται για μια οικογενειακή πιτσαρία που βρίσκεται στην κεντρική Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, στην Έγκωμη, και η οποία λειτουργεί από το 1970. Όλα αυτά τα χρόνια, προσφέρει στους θαμώνες τις 14 διαφορετικές τραγανιστές πίτσες, φτιαγμένες σε ένα σύγχρονο φούρνο -ανάμεσα τους και η Andy’s Special, η οποία μετρά μέχρι σήμερα τις περισσότερες πωλήσεις. Τυρί, ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, μανιτάρι, πράσινο πιπέρι, φρέσκια ντομάτα και ελιές, είναι τα συστατικά που κάνουν την πίτσα αυτή να ξεχωρίζει.

Είναι ανοιχτή καθημερινά, εκτός Κυριακής, από τις 12.00 μέχρι τις 14.30 και από τις 18.00 μέχρι τις 23.00. Το Σάββατο ανοίγει μόνο βράδυ.

Προσφέρει Take Away και Delivery, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για Dine In.

Για παραγγελίες: 22674444

 

 

Venezia Pizza

Η φήμη της πίτσας Special που φτιάχνει η πιτσαρία «Venezia», η οποία βρίσκεται στο Καϊμακλί από το 1984, κατάφερε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλους τους λάτρεις της πίτσας, Λευκωσιάτες και μη. Η δημοφιλής αυτή πίτσα περιέχει ζαμπόν, μπέικον, τυρί, μανιτάρι, μαύρη ελιά και πράσινο πιπέρι. Αν δεν την έχεις δοκιμάσει ακόμα, επιβάλλεται να το κάνεις οπωσδήποτε! Εκτός από τη Special, η πιτσαρία διαθέτει και μία Vegetarian πίτσα, ενώ σου δίνει και την επιλογή να φτιάξεις και το δικό σου συνδυασμό, με υλικά της αρεσκείας σου και να επιλέξεις αν θέλεις να τη φας εκεί ή να την παραγγείλεις για Take Away.

Η «Venezia Pizza» είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 17.00, μέχρι τις 23.00.

Για κρατήσεις και παραγγελίες: 22439209

 

 

Zingaros Grill-Pizza

Το 1993, η Λεωφόρος Λυκαβηττού, στη Μακεδονίτισσα, αποκτά τη δική της ιταλική γωνιά. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, συνεχίζει να προσφέρει ποιοτική και παραδοσιακή πίτσα στους «οπαδούς» της, που παραμένουν πιστοί όλα αυτά τα χρόνια στις προτιμήσεις τους. Η πιτσαρία «Zingaros» σού δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις μία από τις τρεις πίτσες που διαθέτει (Fish Pizza, Vegetarian και Special) ή να δημιουργήσεις τη δική σου. Στις πρώτες προτιμήσεις των πελατών, πάντως, βρίσκεται η Special, με ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, πιπέρι, χαλούμι και μανιτάρι. Όποια πίτσα κι αν επιλέξεις να παραγγείλεις, να ξέρεις πως η ποιότητα είναι εγγυημένη.

Την πιτσαρία «Zingaros» θα τη βρεις στη Λεωφόρος Λυκαβηττού 28, στη Μακεδονίτισσα, ανοικτή καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 και από τις 17.00 μέχρι τις 23.00. Την Κυριακή είναι ανοιχτή βράδυ μόνο.

Αν θέλεις να παραγγείλεις για Take Away, Delivery ή για να κάνεις κράτηση στο χώρο της πιτσαρίας, τηλεφώνησε στο 22876060. 

 

 

ΛΕΜΕΣΟΣ

Pizza Plus

Αν είσαι Λεμεσιανός σίγουρα θα γνωρίζεις την οικογενειακή πιτσαρία «Pizza Plus», που λειτουργεί από το 1983 στην πόλη και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Η πιτσαρία διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από 54 διαφορετικές πίτσες, ωστόσο οι περισσότεροι από τους θαμώνες της όλα αυτά τα χρόνια επιλέγουν φανατικά να τρώνε την Plus Special, η οποία περιέχει ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρι, πιπεριά, ελιές και αγκινάρα. Τις πίτσες της «Pizza Plus», οι οποίες ψήνονται με πολύ μεράκι μέσα σε ξυλόφουρνο, μπορείς να τις απολαύσεις είτε στο εστιατόριο, είτε να τις παραγγείλεις Take Away ή και Delivery.

Η πιτσαρία βρίσκεται στην οδό Προμάχων Ελευθερίας 13 και είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 23.00.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για κρατήσεις, τηλεφώνησε στο 25311555.

 

 

Jack's Pizza

Η «Jack's Pizza» είναι, απ' ότι μαθαίνουμε, η πρώτη πιτσαρία που δημιουργήθηκε στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, η πιτσαρία είχε ανοίξει για πρώτη φορά το 1973 στην Αμμόχωστο, ενώ μετά τον πόλεμο, το 1975, μεταφέρθηκε στο κατάστημα όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, στη Λεμεσό. Αν επιλέξεις να επισκεφτείς την πιο παλιά πιτσαρία της Λεμεσού, να ξέρεις πως εκεί θα βρεις 15 διαφορετικές πίτσες, ανάμεσα σε αυτές και η Jack's Special, η οποία είναι η πιο δημοφιλής πίτσα του μαγαζιού και περιέχει ζαμπόν, μπέικον, τυρί και μανιτάρι. Το κατάστημα σού δίνει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσεις τη δική σου πίτσα με τα υλικά της επιλογής σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις αν θέλεις να παραγγείλεις Take Away, Delivery, ή αν προτιμάς να γευματίσεις/δειπνίσεις εκεί.

Θα τη βρεις στην οδό Μιχαήλ Μιχαηλίδη, στη Λεμεσό, ανοικτή καθημερινά, από τις 12.00 μέχρι τις 00.00.

Για κρατήσεις και για παραγγελίες, τηλεφώνησε στο 25366424.

 

 

Pepperoni Pizza

Αν σού αρέσει η ψημένη σε ξυλόφουρνο, αυθεντική ιταλική πίτσα, μια από τις καλύτερες επιλογές στο νησί είναι και η «Pepperoni Pizza», στη Λεμεσό. Η πιτσαρία, η οποία πρωτοάνοιξε τις πόρτες της το 1981, διαθέτει μενού με 41 διαφορετικές πίτσες, η ζύμη των οποίων ανοίγεται καθημερινά, με παραδοσιακό τρόπο, μπροστά στα μάτια των πελατών. Αν επισκεφτείς την πιτσαρία σού προτείνουμε να δοκιμάσεις την Pepperoni Special, με ζαμπόν, τυρί, σάλτσα ντομάτας, πιπέρι, μανιτάρι και μπέικον.

Η «Pepperoni Pizza» βρίσκεται στην οδό Κολωνακίου 10 στη Λινόπετρα και είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι, μέχρι τις 23.00. 

Για Take Away, Delivery, καθώς και για κρατήσεις στην πιτσαρία, τηλεφώνησε στο 25322225.

 

 

Pizza Mia

Η «Pizza Mia» στη Λεμεσό, η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα 25 χρόνια λειτουργίας της, διαθέτει 30 διαφορετικές πίτσες, όλες φτιαγμένες με μαεστρία σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Η πιτσαρία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 1990, ενώ 25 χρόνια μετά ως πιο δημοφιλής πίτσα της «ψηφίζεται» δικαιωματικά η Pizza Mania, η συνταγή της οποίας περιλαμβάνει ζαμπόν, λούντζα, πεπερόνι, μανιτάρι, πιπεριά και ρίγανη.

Μπορείς να παραγγείλεις για Take Away και Delivery από το κατάστημα στη Λινόπετρα (στο 25325999) και από το κατάστημα στο Κολόσσι (στο 70007272).

Για Dine In, επισκέψου το κατάστημα που βρίσκεται στη Λεωφ. Κολωνακίου 26, στη Λινόπετρα -για κράτηση τηλεφώνησε στο 25376999.

Η πιτσαρία είναι ανοικτή καθημερινά, από τις 12.00 μέχρις τις 23.00. Παρασκευή και Σάββατο λειτουργεί ως τις 23.30.

 

 

Pizza Lastrata

Τη μεγαλύτερη πίτσα της Κύπρου, με την ονομασία «Γαλαξίας», θα τη βρεις στην πιτσαρία «La strata» που λειτουργεί στη Λεμεσό από το 1988 και πουθενά αλλού. Η συγκεκριμένη πίτσα, με την οποία μπορούν να χορτάσουν μέχρι και 16 άτομα, έχει διάμετρο 72 εκατοστά και περιέχει ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρι, φρέσκια ντομάτα, πράσινη πιπεριά, ελιές, τυρί και σάλτσα ντομάτας. Εκτός από τη «Γαλαξίας», η παλιά πιτσαρία της Λεμεσού, διαθέτει ακόμα 30 διαφορετικές πίτσες για να επιλέξεις. Η «Pizza Lastrata» σήμερα έχει συνολικά 4 καταστήματα στη Λεμεσό, τα οποία προσφέρουν Take Away και Delivery. Το κατάστημα που βρίσκεται στην οδό Λεοντίου 186, προσφέρει και Dine In.

Όλα τα καταστήματα της πιτσαρίας, λειτουργούν καθημερινά, από τις 11.00, μέχρι τις 23.00.    

Για παραγγελίες: 25331166

 

 

ΠΑΦΟΣ

Pizzeria Italiana La Sardegna Da Gino

Κάτοικοι της Πάφου και μη, επιλέγουν να επισκεφτούν την πιτσαρία «Pizzeria Italiana La Sardegna Da Gino», γνωστή και ως «Ιταλός», που άνοιξε το 1993, μόνο και μόνο για να γευτούν τη ξακουστή Pizza Giolo. Η μαγική συνταγή της επιτυχίας της συγκεκριμένης πίτσας, που κάνει όσους τη δοκιμάσουν να παραμιλούν, περιέχει σάλτσα ντομάτας, τυρί, ζαμπόν και φρέσκια κρέμα.

Αν έχεις δοκιμάσει ήδη τη Pizza Giolo και αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, μάθε πως η παφίτικη πιτσαρία διαθέτει ακόμη 30 επιλογές για πίτσα. Τις πίτσες του «Ιταλού», οι οποίες ψήνονται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, μπορείς να τις παραγγείλεις είτε για Take Away, είτε να τις απολαύσεις στην πιτσαρία.

Η πιτσαρία βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου 70 και είναι ανοιχτή καθημερινά (εκτός Τρίτης), από τις 18.00, μέχρι τις 23.00, ενώ την Κυριακή ανοίγει και το μεσημέρι, από τις 12.30, μέχρι τις 15.30.

Για παραγγελίες και κρατήσεις, τηλεφώνησε στο 26933399.

 

 

Porto Bello

Στο ιταλικό εστιατόριο «Porto Bello», το οποίο λειτουργεί από το 2006, στον παραλιακό δρόμο της Κάτω Πάφου, θα βρεις μερικές από τις καλύτερες πίτσες της πόλης. Σάλτσα ντομάτας, τυρί, κοτόπουλο μέλι, chilly και raspberries είναι τα συστατικά της πίτσας Capricciosa, την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι λάτρεις της πίτσα που επισκέπτονται συχνά το εστιατόριο. Εκτός από την Capricciosa, υπάρχουν ακόμα 14 επιλογές πίτσας για να παραγγείλεις, είτε για Take Away, είτε για Dine In. Όλες οι πίτσες είναι φτιαγμένες σε φούρνο με αργεντίνικες πλάκες.

Το «Porto Bello» βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 67 και είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 17.30, μέχρι τις 23.00 που κλείνει η κουζίνα.

Για κρατήσεις, αλλά και για να παραγγείλεις, τηλεφώνησε στα 26935580 και 99539510.

 

 

ΛΑΡΝΑΚΑ

Napoli Pizza

Η «Napoli Pizza» είναι η πιο παλιά και συνάμα πιο γνωστή πιτσαρία της Λάρνακας. Άνοιξε το 1982 και από τότε φτιάχνει παραδοσιακές πίτσες, μπροστά στα μάτια των θαμώνων της. Αν την επισκεφτείς, μπορείς να επιλέξεις μια από τις 15 διαφορετικές πίτσες που διαθέτει και να διαλέξεις αν θέλεις να φας εκεί, η να παραγγείλεις Take Away ή Delivery. Εμείς, πάντως, σου προτείνουμε να παραγγείλεις τη Napoli Special, με ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, πράσινο πιπέρι, ελιές και μανιτάρι.

Η πιτσαρία είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 16.30, μέχρι τις 23.00.

Θα τη βρεις στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου, στη Λάρνακα.

Για παραγγελίες και κρατήσεις: 70007797.

 

 

Astoria Pizza

Ανάμεσα στις παλιές πιτσαρίες της Λάρνακας είναι και η «Astoria Pizza», η οποία δημιουργήθηκε το 1995 με ένα και μοναδικό σκοπό: να προσφέρει στους Λαρνακείς παραδοσιακή σπιτική πίτσα. Ο στόχος της πιτσαρίας έχει επιτευχθεί, καθώς όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να γίνει η επιλογή για πολλούς κάτοικους της περιοχής που θέλουν να παραγγείλουν πίτσα είτε για Take Away, είτε για Delivery. Η πιτσαρία διαθέτει 40 διαφορετικές πίτσες, ωστόσο οι περισσότεροι από τους πελάτες της παραγγέλνουν φανατικά την Astoria Special, με ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρι, κρεμμύδι, πιπεριά, καλαμπόκι, σάλτσα ντομάτας και τυρί.

Η πιτσαρία είναι ανοιχτή καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 11.30, μέχρι τις 23.00. Την Κυριακή ανοίγει στις 16.00.

Για παραγγελίες: 77777177

 

 

 

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ

Εκτός από τις πιτσαρίες της γειτονιάς, είναι βεβαίως-βεβαίως και οι franchise αλυσίδες, κάποιες από τις οποίες μάλιστα είναι παλιές στο παζάρι.



Pizza Hut

Η «Pizza Hut» είναι μια αμερικάνικη εταιρεία που ήρθε στην Κύπρο το 1991 και κατάφερε να καταστεί μια από τις δημοφιλέστερες πιτσαρίες για τους Κύπριους. Σήμερα, διαθέτει 36 καταστήματα σε όλες τις πόλεις, τα οποία προσφέρουν Take Away, Delivery, ενώ μερικά από αυτά και Dine In. Η πιο δημοφιλής πίτσα της εταιρείας είναι η Special, με μανιτάρια, μπέικον, ζαμπόν, πράσινη πιπεριά και φρέσκια ντομάτα. Για παραγγελίες τηλεφώνησε στον παγκύπριο αριθμό 77777777 ή πάτησε ΕΔΩ.



Alfa Pizza

Η «Alfa Pizza» άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά το 2000 και σήμερα έχει συνολικά 11 καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Πρόκειται για μια κυπριακή εταιρεία που ψήνει τις πίτσες της με παραδοσιακό τρόπο, μέσα σε φούρνους με πέτρα. Η πίτσα που επιλέγουν οι περισσότεροι πελάτες της αλυσίδας είναι η Special, η οποία περιέχει ζαμπόν, σαλάμι, μπέικον, μανιτάρι, κρεμμύδι, πιπέρι και τυρί. Όλα τα καταστήματά της προσφέρουν Take Away και Delivery. Το κατάστημα που βρίσκεται στην Κλήρου, προσφέρει και Dine In. Για παραγγελίες πατήστε ΕΔΩ.



Pizza Express

Η αγγλική εταιρεία «Pizza Express» ήρθε στην Κύπρο το 1998 και σήμερα διαθέτει δυο καταστήματα. Το ένα βρίσκεται στη Λεμεσό και το άλλο στην Πάφο. Και τα δύο καταστήματα της εταιρείας προσφέρουν Take Away, Delivery και Dine In. Μια από τις πιο δημοφιλείς πίτσες της είναι η American Hot, η συνταγή της οποίας περιέχει πεπερόνι, ντομάτα, μοτσαρέλα και πιπέρι. Για παραγγελίες και κρατήσεις τηλεφώνησε στο 25 318709 για Λεμεσό, ή στο 26 923034 για Πάφο.

 

Toronto Pizza

Η Toronto πίτσα είναι μια απόλυτα κυπριακή εταιρεία που άνοιξε τις πόρτες της το 1986 και σήμερα διαθέτει συνολικά 10 καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η πίτσα που κατάφερε να ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στους πελάτες της Toronto είναι η Special, η οποία περιέχει τυρί, σάλτσα ντομάτας, σαλάμι, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρι και κρεμμύδι. Τα καταστήματα της αλυσίδας προσφέρουν τόσο υπηρεσία Take Away,όσο και Delivery. Το κατάστημα στη Δευτερά διαθέτει και Dine In. Για παραγγελίες πάτησε ΕΔΩ.

 

Domino's Pizza

Η «Domino’s Pizza» είναι μια αμερικάνικη εταιρεία που επαναλειτούργησε στην Κύπρο το 2010. Σήμερα έχει συνολικά 3 καταστήματα, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, ενώ σύντομα ετοιμάζει και τέταρτο κατάστημα το οποίο θα βρίσκεται στην Αγλαντζιά. Όλα τα καταστήματα της αλυσίδας προσφέρουν Take Away και Delivery. Οι περισσότεροι πελάτες της Domino’s Pizza, επιλέγουν την Peperoni Classic η οποία περιλαμβάνει πεπερόνι, τυρί μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας. Για παραγγελίες: 77778558

 

Papa John's Pizza

Η Papa John's Pizza άνοιξε στην Κύπρο το 2006. Πρόκειται για μια αμερικάνικη αλυσίδα. Σήμερα έχει στο νησί 8 καταστήματα σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο και σύντομα ανοίγει και ένα ένατο κατάστημα στην Παλλουριώτισσα. Η πίτσα που παραγγέλνουν οι περισσότεροι από τους πελάτες της εταιρείας είναι η Super Papa's, με πεπερόνι, ζαμπόν, λουκάνικο, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, μαύρες ελιές, μανιτάρι και τυρί. Τις πίτσες της Papa John's μπορείς να τις παραγγέλνεις είτε για Take Away, είτε για Delivery, χωρίς έξτρα χρέωση. Για παραγγελίες τηλεφώνησε στο 77777760, ή πάτησε ΕΔΩ.

 

Αν εκ παραδρομής μας ξέφυγε κάποια παλιά πιτσαρία, μη διστάσετε και μη ντραπείτε να μας στείλετε ένα email στο info@cityfreepress.com.cy για να μας ενημερώσετε σχετικά.

Επίσης, καλοδεχούμενες είναι οποιεσδήποτε προτάσεις για αντίστοιχης θεματολογίας και αισθητικής άρθρα, που μας υπενθυμίζουν πόσο όμορφη ήταν η Κύπρος του χθες!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ