Οι ακτιβιστές περιβαλλοντιστές της Κύπρου «κινητοποιήθηκαν ενωμένοι στην Παγκόσμια Πορεία για το κλίμα και διεκδίκησαν ένα υγιή πλανήτη, ένα ασφαλές μέλλον και μία ενωμένη ανθρωπότητα, ανήμερα της Συνάντησης Κορυφής για το Κλίμα που γίνεται στο Παρίσι.
Οι πολίτες ζήτησαν από τους ηγέτες να λάβουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Με τη συμμετοχή τους στην πορεία ζήτησαν ένα υγιή πλανήτη με δραστικές μειώσεις στις εκπομπές των ρύπων, ένα ασφαλές μέλλον για τους ανθρώπους με καθαρές πηγές ενέργειας, και δικαιοσύνη στις κοινότητες που πλήγονται περισσότερο από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Να σημειωθεί πως η πολιτική στάση της Κύπρου εναρμονίζεται με αυτή της ΕΕ, η οποία έχει θέσει ως στόχο την μείωση των ρύπων στο 40 τοις εκατό και την σταθεροποίηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2°C (στόχοι για το 2021-2030).
Νατάσα Ιωάννου, Φίλοι της Γης Κύπρου: «Ο κόσμος που βάδισε σήμερα υποστήριξε ότι το υφιστάμενο ενεργειακό μας σύστημα που είναι πλήρως εξαρτημένο στα ορυκτά καύσιμα δεν λειτουργεί ούτε για τον πλανήτη αλλά ούτε και για τους ανθρώπους του. Θέλουμε ένα μέλλον ασφαλές, καθαρό και βιώσιμο» /
Μαρία Κολά, Νεολαία Οικολόγων: «Η Κύπρος παρότι μικρή έχει φωνή στις διαπραγματεύσεις. Ως νησί θα επηρεαστούμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και διατρέχουμε το κίνδυνο της ερημοποίησης, αύξησης της στάθμης της θάλασσας, και της κατάρρευσης της γεωργίας μας από τις υψηλές θερμοκρασίες».
Γιάγκος Κτωρίδης, Οικολογική Κίνηση Κύπρου: «Το ενεργειακό μας σύστημα πρέπει να στραφεί σε καθαρές, ασφαλείς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε ευλογηθεί με τόσο ήλιο που δεν αξιοποιούμε επειδή είναι εναντίον στα οικονομικά συμφέροντα των λίγων».
Χάρης Μιχαήλ, Cardett: «Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα πληγούν περισσότερο από τις καταστροφές λόγω των αλλαγών στο κλίμα. Επίσης, οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που δέχονται το πλήγμα από τους ρύπους των αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Η κλιματική δικαιοσύνη και η ευθύνη σε αυτούς τους πληθυσμούς θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα στις διαβουλεύσεις του Παρισιού» .
Οι οργανωμένοι περιβαλλοντιστές πιστεύουν πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να θέσουν ακόμα υψηλότερους στόχους, όπως τη μείωση ρύπων στο 60 τοις εκατό και τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στο 1.5°C, για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον.
Η ΕΕ, υποστηρίζουν, έχει την τεχνογνωσία, τη δυνατότητα και επίσης την ιστορική ευθύνη ως ένα μπλοκ χωρών με βαριά ρυπογόνο βιομηχανία, να εντείνει τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να χαράξει το δρόμο για μία συμφωνία που θα επιταχύνει την οριστική κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, και την προώθηση καθαρής ενέργειας για τους πολίτες.