Σαν σήμερα έγινε «Η μάχη των Σπηλιών»

Τα Λημέρια της ΕΟΚΑ ήταν σύστημα τριών κρησφύγετων, αποθηκών, μαγειρείου, παρατηρητηρίων κ.α. στην κορυφογραμμή που δεσπόζει του χωριού Κούρδαλι.

 


Article featured image
Article featured image

Εδώ έστησε το αρχηγείο του ο αρχηγός «Διγενής» από τις 23 Νοεμβρίου 1955. Μαζί του ήταν και ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου και άλλοι 18 αντάρτες.

Δυστυχώς, τα Λημέρια προδόθηκαν και στις 11 Δεκεμβρίου 1955 περικυκλώθηκαν από πλήθος Άγγλων στρατιωτών, με σκοπό να συλλάβουν τον αρχηγό και τους άλλους αντάρτες. Αν το πετύχαιναν ο αγώνας της ΕΟΚΑ θα τερματιζόταν πρόωρα και άδοξα.

Προτού βγει το πρώτο φως της ημέρας τα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι τέθηκαν «υπό κατ’ οίκον περιορισμό», ενώ ο κύριος όγκος των 700 στρατιωτών κατευθύνθηκε προς τα Λημέρια.

Ήταν μια κρύα και ομιχλώδης μέρα. Γι’ αυτό οι Άγγλοι έγιναν αντιληπτοί μόνο όταν έφτασαν μερικά μόνο μέτρα από το σκοπό του ανατολικού παρατηρητηρίου και ακολούθησε μικρή αψιμαχία. Ο Διγενής έδωσε οδηγίες να εγκαταλειφθούν αμέσως τα Λημέρια, χωρίς οι αντάρτες να γίνουν αντιληπτοί. Αυτό επιτεύχθηκε με απόλυτη επιτυχία, γιατί οι Άγγλοι άφησαν ακάλυπτη τη δυτική κορυφογραμμή.

Οπισθοφυλακή έμεινε ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου, ο οποίος εισέδυσε ανάμεσα σε δυο ομάδες Άγγλων που ανηφόριζαν από τη βόρεια βουνοπλαγιά, πυροβόλησε και τις δυο ομάδες και κατάφυγε στη συνέχεια στο χωριό Αγία Ειρήνη Κανναβιών. Οι Άγγλοι μέσα στην ομίχλη αλληλοπυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν (όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν) δεκαπέντε στρατιώτες.

 



 

Πηγή


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ