Τα 3 συνηθέστερα ρεζολούσιον της Πρωτοχρονιάς [και πως να τα τηρήσετε]

Οι αποφάσεις που παίρνει κανείς την Πρωτοχρονιά, τα λεγόμενα New Year’s resolutions καταλήγουν συνήθως να είναι όπως το γνωστό «Από Δευτέρα δίαιτα!».

 


Article featured image
Article featured image

Ως άλλη μία Δευτέρα, η Πρωτοχρονιά παρουσιάζεται ως το ιδανικό χρονικό σημείο εκκίνησης για οποιεσδήποτε αλλαγές, που κυρίως συνδέονται με την αντικατάσταση των κακών μας συνηθειών με καλές. Το θέμα όμως είναι πόσες μέρες κρατάει η πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων αυτών; Δυστυχώς, η αποφασιστικότητά μας διαρκεί στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Παρακάτω αναφέρουμε τις 3 πιο συνηθισμένες αποφάσεις και προτείνουμε τρόπους για να τις διατηρήσετε μια και καλή!

 

1. «Φέτος θα κόψω το κάπνισμα!»

Βγαίνεις Παραμονή Πρωτοχρονιάς και λες με περηφάνια «Απόψε θα σβήσω το τελευταίο μου τσιγάρο.» Αμ δε! Την επόμενη μέρα πας για καφέ, ανάβει ο κολλητός σου ένα τσιγάρο και αρχίζει το σύνδρομο στέρησης δωράκι από τη Μαντάμ Νικοτίνη. Η αλήθεια είναι πως όταν ένας καπνιστής γίνει πρώην καπνιστής, επιτυγχάνει κάτι το αξιοθαύμαστο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο αλλά εάν το κόψεις δεν υπάρχει περίπτωση να το μετανιώσεις ποτέ, αφού θα βελτιώσεις την υγεία σου και την εμφάνισή σου, θα μυρίζεις καλύτερα και θα έχεις πλέον περισσότερα χρήματα. Η αυτοπεποίθηση που θα αποκτήσεις όταν καταφέρεις να απαλλαγείς από το τσιγάρο είναι τόσο μεγάλη που θα νιώθεις πως τίποτα δεν σε σταματά! Το iCoach, μια δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή, λανσαρίστηκε το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει Ευρωπαίους να σταματήσουν το κάπνισμα. Η εφαρμογή που διατίθεται στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που καθοδηγεί τους καπνιστές να περάσουν ομαλά από όλα τα στάδια και εν τέλει να κόψουν το κάπνισμα. Σε αντίθεση με άλλα ψηφιακά εργαλεία υγείας, το iCoach εστιάζει και σε αυτούς που είναι απρόθυμοι να το κόψουν και έχουν την τάση να το ξαναρχίσουν. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Πάνω από 26,000 νέοι χρήστες έχουν εγγραφεί στην τελευταία έκδοση της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach. Από το λανσάρισμα της εφαρμογής το 2011, χιλιάδες Ευρωπαίοι χρήστες του iCoach ισχυρίζονται ότι έκοψαν το κάπνισμα μέσα σε τρεις μήνες. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, εκτιμάται ότι έχει επιτευχθεί συλλογική εξοικονόμηση χρημάτων πέραν των €262 εκατομμυρίων! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.exsmokers.eu

 

2.  «Μέχρι το καλοκαίρι θα γίνω φέτες!»

Όλοι ονειρευόμαστε πως τον Ιούνιο θα βγούμε στις παραλίες με κορμί θανατηφόρο. Έλα όμως που πριν προλάβει καλά-καλά να μπει η χρονιά έχουμε πέσει με τα μούτρα στα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τη γαλοπούλα και όλο το νοστιμότατο συναπάντημα. Έπειτα, ξεκινάς γυμναστήριο στις 7 Ιανουαρίου (αμέσως μετά τα Επιφάνεια), και μέχρι το τέλος του μήνα έχει καταλήξει ως άλλη μια ψυχαναγκαστική δραστηριότητα. Το λάθος, στην περίπτωση αυτή, είναι η προσέγγιση. Εάν στερείσαι, το πιο πιθανό είναι να συνεχίζει το βάρος σου να αυξομειώνεται και το κορμί μοντέλου της Victoria Secret να παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός. Από την άλλη εάν πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάποιου είδους γυμναστική που δεν σου αρέσει μάλλον θα καταλήξεις σιγά σιγά στον καναπέ σου κάτω από την κουβέρτα να βλέπεις Χολιγουντιανά κορμιά να καίγονται στο ζεστό ήλιο της Καλιφόρνια. Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολούθησε τη συμβουλή των αρχαίων ημών προγόνων «Μέτρον άριστον!». Περιποιήσου το σώμα σου τρέφοντάς το με καλής ποιότητας φαγητό που να απολαμβάνεις και να σου δίνει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεσαι. Ταυτόχρονα, δοκίμασε κάτι καινούριο, οποιαδήποτε άσκηση την οποία να απολαμβάνεις και να μη θεωρείς κατ’ ανάγκη γυμναστική, αλλά ευχαρίστηση. Τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορεί να είναι το περπάτημα, το ποδήλατο, τα ομαδικά παιχνίδια (τένις, καλαθόσφαιρα, ποδόσφαιρο κτλ), η γιόγκα για καλή πνευματική και σωματική ισορροπία ή οποιοδήποτε είδος χορού.

 

3. «Θα μαζέψω λεφτά και θα …»

Ευκολάκι; Μην το πεις! Όλοι κάποια στιγμή έχουμε πει «Θα φυλάω x ποσό το μήνα για να κάνω την τάδε μεγάλη επένδυση». Έρχεται όμως το τέλος του μήνα που έχουμε μείνει ταπί και bye bye φυλαγμένα ευρωπουλάκια, έχετε γεια! Το να μαζεύει κανείς χρήματα προσφέρει κάποιου είδους ασφάλεια. Σε οποιαδήποτε ώρα ανάγκης το να έχεις λεφτά στην άκρη σε βγάζει από τη δύσκολη θέση. Ένας απλός τρόπος να μαζέψεις χρήματα είναι να νιώθεις πως δεν τα έχεις διαθέσιμα. Σχήμα οξύμωρο ε;  Μία αυτόματη μεταφορά κάθε 1η του μήνα, σε συνεννόηση με την τράπεζά σου είναι μία καλή λύση. Επιλέγεις το ποσό που θέλεις να αποταμιεύεις και κάνεις τις κατάλληλες διευθετήσεις ούτως ώστε η μεταφορά να γίνεται σε λογαριασμό στον οποίο να μην έχεις κάρτα και να χρειάζεται 1 μήνα ειδοποίηση για να μπορέσεις να κάνεις ανάληψη. Με αυτό τον τρόπο συνηθίζει το μυαλό πως αυτό το ποσό δεν το έχεις διαθέσιμο και αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα που έχεις φυλάξει, η πρόσβαση να είναι λίγο πολύπλοκη.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ