Θα μας απαντούν τα τηλέφωνα οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Χρόνια τώρα, η πιθανότητα να τηλεφωνήσουμε σε δημόσια υπηρεσία στην Κύπρο και να μας απαντήσουν είναι από απομακρυσμένη έως και μηδαμινή. Πόσω μάλλον να μας εξυπηρετήσουν απευθείας χωρίς να χρειαστεί να μας παραπέμψουν κάπου αλλού.


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η διαχρονική αυτή παράδοση του Δημοσίου στις αναπάντητες κλήσεις θα έρθει σύντομα στο τέλος της.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές στη δημόσια υπηρεσία κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Υφυπουργός Πάρα τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται στην τεχνική ανάπτυξη και λειτουργία ενός Κέντρου Τηλεξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Πολίτη, με στόχο αυτό να αποτελεί το μοναδικό σημείο επικοινωνίας του με τις κρατικές υπηρεσίες.

Είναι ένα πολύπλοκο έργο που απαιτεί πολλή προεργασία εκ μέρους της κυβέρνησης και υλοποιείται σε δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση αρχίζει την 1η Μαρτίου, μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων ΚΕΠ.

Τι αλλάζει από την 1η Μαρτίου;

Τίθεται σε λειτουργία η δωρεάν κλήση του αριθμού 1434 σε παγκύπρια βάση, για τηλεφωνική εξυπηρέτηση για τις 97 διαδικασίες που προσφέρονται σήμερα από τα ΚΕΠ.

Θα μπορούν να υποβάλλονται πλέον, αιτήματα από το τηλέφωνο για τις 18 από τις 97 υπηρεσίες που προσφέρονται από τα ΚΕΠ. Οι 18 αυτές υπηρεσίες έχουν επιλεγεί, με βάση και τη ζήτηση που παρουσιάζουν από τους πολίτες και τις τεχνικές δυνατότητες σε αυτό το στάδιο.

Θα υπάρχει η δυνατότητα άντλησης τις πληροφόρησης για τις 97 υπηρεσίες που παρέχονται στο ΚΕΠ και διαδικτυακά. Εισάγεται δηλαδή η έννοια της «αυτοεξυπηρέτησης».

Η δεύτερη φάση είναι και η τελική. Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει προβλέπει την ολοκλήρωση της σε δέκα περίπου μήνες, με τη λειτουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, μέσω της αγοράς υπηρεσιών, στην βάση πετυχημένων πρακτικών από χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, το Η.Β και η Ελλάδα. Το ΚΤΕΠ θα παρέχει:

Τηλεφωνική πληροφόρηση για όλες τις διαδικασίες του δημοσίου που αφορούν πολίτες / επιχειρήσεις. Έχουν καταγραφεί ήδη περί τις 500 τέτοιες διαδικασίες.

Τηλεφωνική πληροφόρηση για την πρόοδο των αιτημάτων .

Διαδικτυακή πληροφόρηση για την πρόοδο των αιτημάτων.

Τηλεφωνική ή διαδικτυακή υποβολή αιτημάτων για ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών.

Τηλεφωνική πληροφόρηση για τα στοιχεία όλων των κυβερνητικών οργανισμών.

Τηλεφωνικές ανακοινώσεις / πληροφορίες.

Η ολοκλήρωση αυτού του δεύτερου σταδίου θα αποτελέσει και την οριστική επίλυση του προβλήματος, με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στο Προεδρικό σε σχέση με τη διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων, ούτε ξεχάστηκαν σε κάποιο συρτάρι ούτε τις έφαγε ο Λίο, όπως έγραψε μια εφημερίδα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ