Η Τζαμάικα νομιμοποίησε τη μαριχουάνα τη μέρα γενεθλίων του Bob Marley

Για ιατρικούς, θρησκευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς, νομιμοποίησε η Τζαμάικα, την κατοχή μικροποσοτήτων μαριχουάνας για προσωπική χρήση.

 


Article featured image
Article featured image

Ο νέος νόμος περί ναρκωτικών υπερψηφίστηκε στο σύνολό, έπειτα από συζήτηση πέντε ωρών στο κοινοβούλιο της χώρας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο τροποποίησε το νόμο περί επικίνδυνων Ναρκωτικών ουσιών της χώρας, πέρασε ανήμερα της επετείου του θρύλου της ρέγκε και γέννημα θρέμμα της Τζαμάικα, Bob Marley.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο η κατοχή έως και 56 γραμμαρίων μαριχουάνας θα τιμωρείται μόνο με πρόστιμο. Ο νόμος ανοίγει επίσης το δρόμο για την έκδοση αδειών για την καλλιέργεια κάνναβης για θεραπευτικούς, ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Ωστόσο, η εισαγωγή, εξαγωγή και καλλιέργεια μαριχουάνας εξακολουθεί να τιμωρείται αυστηρά στην Τζαμάικα.

Η απόφαση αυτή αφορά ιδιαίτερα το κίνημα των ρασταφάρι που την θεωρούν ιερή.

Όπως είπε ο υπουργός, αποποινικοποιείται η σχέση της τόσο με θρησκευτικά θέματα, όσο και η χρήση για λόγους φαρμακευτικούς και επιστημονικούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η «γκάντζα», όπως αποκαλείται η μαριχουάνα από τους κατοίκους της Τζαμάικας, τελούσε υπό ένα περίεργο καθεστώς στο νησί: η μεν καλλιέργεια και η εισαγωγή της ήταν παράνομες εδώ και ακριβώς έναν αιώνα, από το 1913, αλλά όσοι συλλαμβάνονται να κατέχουν μικροποσότητες κάνναβης δεν διώκονταν ποινικά αφού, σύμφωνα με το θρησκευτικό κίνημα του ρασταφαριανισμού που ξεκίνησε από την Τζαμάικα, η μαριχουάνα χρησιμοποιείται για λατρευτικούς σκοπούς, πέρα από τη σχετικά πρόσφατη χρήση της στην ιατρική.

Ο Marley πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 36 ετών το 1981 και σήμερα θα ήταν 70 ετών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ