Ομπάμα: Ζητά άδεια για επιχειρήσεις κατά ISΙS

Την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS) ζήτησε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα.

 


Article featured image
Article featured image

Στη σχετική επιστολή προς τα δύο νομοθετικά σώματα, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος καθορίζει σε τρία χρόνια τη χρονική διάρκεια της εξουσιοδότησης και αποκλείει την εμπλοκή «επιθετικών χερσαίων δυνάμεων μεγάλης διαρκείας».

Ο νεολογισμός του Αμερικανού ηγέτη αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τη μερίδα βουλευτών και γερουσιαστών, κυρίως από την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην επιστολή του, ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρινίζει ότι η αντιμετώπιση του ISIS επί του εδάφους θα αφεθεί στις τοπικές χερσαίες δυνάμεις (Αράβων και Κούρδων), ενώ ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα περιοριστούν σε «αποστολές διάσωσης ή χρήση ειδικών δυνάμεων με στόχο ηγετικά στελέχη του ISIS».

Παρότι εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με την υπόσχεση να τερματίσει τους δύο μακρόχρονους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που αποτελούσαν την κληρονομιά του Τζορτζ Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απέφυγε χθες να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα και τα επιχειρήματα του προκατόχου του, αυτήν τη φορά εναντίον του ISIS. Αιτιολογώντας τη νέα πολεμική εμπλοκή της Αμερικής, υποστήριξε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» «αντιπροσωπεύει μια απειλή για τους λαούς και τη σταθερότητα του Ιράκ, της Συρίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Τόνισε επίσης ότι το ISIS «απειλεί Αμερικανούς στρατιώτες και εγκαταστάσεις» και ότι «αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα δημιουργήσει κινδύνους πέραν της Μέσης Ανατολής, ακόμη και στο έδαφος της πατρίδας μας».

Πάντως, η πρόταση του Ομπάμα προς το Κογκρέσο τερματίζει προηγούμενη απόφαση του 2002, βάσει της οποίας εξουσιοδοτήθηκε ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Αντιθέτως, διατηρεί σε ισχύ προηγούμενη εξουσιοδότηση, η οποία δόθηκε στον προκάτοχό του αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για τον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα.

Το αμερικανικό Σύνταγμα δεν καθιστά υποχρεωτική την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου για τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα προέβη, παρ’ όλα αυτά, σε αυτή την κίνηση για να διευρύνει την πολιτική νομιμοποίηση της εκστρατείας. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη χειρονομία αυτή του Αμερικανού προέδρου. Εποικοδομητική διάθεση εξέφρασε και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, δηλώνοντας ότι το Σώμα «θα εξετάσει με τη δέουσα προσοχή» την πρόταση Ομπάμα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, εξέφρασε «επιφυλάξεις» για την προεδρική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δεν παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις την απαιτούμενη «ευελιξία» στο πεδίο της μάχης.

Γενικά, η πρόταση Ομπάμα αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών. Οι «ιέρακες» των Ρεπουμπλικανών θα ζητήσουν άρση των περιορισμών στη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων κατά του ISIS, ενώ οι αριστεροί Δημοκρατικοί εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, χωρίς ημερομηνία λήξεως.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ