Έρχεται το χάπι κατά του έρωτα;

Όσο μας χαροποιεί και μας στέλνει στους εφτά ουρανούς άλλο τόσο μπορεί να μας συνθλίψει. Το απόλυτο ανθρώπινο συναίσθημα, ο έρωτας, ίσως να μπορεί σύντομα να χαλιναγωγηθεί φαρμακευτικά.


Article featured image
Article featured image

Η πρόοδος της επιστήμης μπορεί σύντομα να κάνει πραγματικότητα το φάρμακο κατά της ρομαντικής αγάπης και με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας να δούμε τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις σπασμένες, καψούρικες σχέσεις μας να μαλακώνουν, αντιμετωπίζοντας ιατρικά την κατάσταση, όπως για παράδειγμα αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη ή ο εθισμός.

Φαίνεται ότι η αγάπη είναι στ’ αλήθεια ναρκωτικό, καθώς πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως υπάρχουν εκτεταμένες ομοιότητες μεταξύ εγκεφάλων που βρίσκονται υπό την επήρεια ορισμένων ναρκωτικών και εγκεφάλων που είναι ερωτευμένοι. Και στις δύο περιπτώσεις, ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, έτσι ώστε να πηγαίνουμε στα ουράνια όταν όλα είναι καλά, αλλά να πέφτουμε ψυχολογικά όταν στερηθούμε αυτό που ενεργοποιεί μέσα στο κεφάλι μας τη συγκεκριμένη λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δύο καταστάσεις, της καψούρας και των ναρκωτικών, σχεδόν εξισώνονται νευροχημικά. Για την εξισορρόπηση του εγκεφάλου, μερικά «ανεπίσημα» φάρμακα που ίσως μπορούν να χαρακτηριστούν και «κατά της αγάπης» ήδη χρησιμοποιούνται.

Για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά που μειώνουν τη λίμπιντο. Κι αν αναρωτιέται κανείς γιατί να θέλουμε να γιατρέψουμε την αγάπη, αρκεί να αναλογιστεί πόσες σχέσεις είναι επιβλαβείς αλλά για κάποιο λόγο οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις εγκαταλέίψουν.

Για παράδειγμα μια γυναίκα που βρίσκεται σε σχέση κακοποίησης αλλά νιώθει πως εξαρτάται ψυχολογικά από τον άλλο, μπορεί με την κατάλληλη θεραπεία να καταφέρει να ξεφύγει. Ακόμα κι αν ένα τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε να αποτρέψει περιπτώσεις κατάθλιψης, ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και αυτοκτονίες, υπάρχουν προφανώς τεράστιες δεύτερες σκέψεις.

 Διότι ακόμα και σε καταστάσεις βίας, ίσως η συμβουλευτική να είναι πιο σημαντικό να λειτουργήσει, αφήνοντας τα φάρμακα απέξω και δίνοντας στον θεραπευόμενο ένα διαφορετικό πρίσμα ζωής που θα τον δυναμώσει χωρίς χημικές παρεμβάσεις.  Ενώ αν κάποιος έχει χωρίσει εδώ και πολύ καιρό, όμως εξακολουθεί να μην μπορεί να πάει παρακάτω, ίσως να έχει κατάθλιψη και υπάρχουν ήδη αρκετά φάρμακα γι' αυτή.

Αν και μια νέα, μεγάλη αγάπη ίσως είναι το μόνο βοήθημα που χρειαζόμαστε όταν υποφέρουμε από έρωτα. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ