Το ναυάγιο Νησιά στο Παραλίμνι αποκαλύπτεται σιγά-σιγά

Ένα σιδερένιο κανόνι, αλλά και άλλα ενδιαφέρονται ευρήματα έφερε στο φως η πρώτη ανασκαφική έρευνα στο ναυάγιο Νησιά Παραλιμνίου.

 


Article featured image
Article featured image

Το ναυάγιο, σε βάθος 28 μέτρων, χρονολογείται πιθανότατα στους ύστερους οθωμανικούς χρόνους και είναι το μόνο γνωστό ναυάγιο αυτής της περιόδου στην Κύπρο και ένα από τα λίγα στην Ανατολική Μεσόγειο που ερευνώνται ανασκαφικά.

Η έρευνα διεξήχθη από το Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΕΡΕΝΑΕ) της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της Δρ. Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Κατά την πρώτη ερευνητική περίοδο (1-15 Σεπτεμβρίου 2014) ανοίχθηκε μία διερευνητική τομή στο ανατολικό άκρο της κύριας συγκέντρωσης. Η ανασκαφή απεκάλυψε μικρό τμήμα του πλευρικού σκαριού του πλοίου (τμήματα νομέων και σανίδων του πετσώματος), σε καλή κατάσταση διατήρησης. Αποκαλύφθηκαν επίσης κινητά ευρήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Συντήρησης Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΣΕΑ) του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Λάρνακα, όπου και συντηρούνται.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται τμήματα της εξάρτισης του πλοίου, σφαίρες πιστολιού, κεραμική, ένα γυάλινο αγγείο και τούβλα. Επιπλέον, ανελκύστηκαν επιλεγμένα τμήματα ξύλου, δείγματα των οποίων έχουν ήδη σταλεί για αναλύσεις (ταύτιση του είδους και δενδροχρονολόγηση).

Σημαντικό κομμάτι της έρευνας αφιερώθηκε στην ανέλκυση σιδερένιου κανονιού, το οποίο βρισκόταν εκτός της κύριας συγκέντρωσης.

Το ναυάγιο αποτυπώθηκε, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με την εφαρμογή μεθόδων τρισδιάστασης ψηφιακής φωτογραμμετρίας. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 24 άτομα.

Εκτός από τη βασική ομάδα του ΕΡΕΝΑΕ και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, έλαβαν μέρος και φοιτητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και εθελοντές δύτες. Βασικοί χορηγοί της έρευνας ήταν το Ίδρυμα Honor Frost και η EDT Offshore Company. Την έρευνα υποστήριξαν επίσης η Purplesnow Management Ltd και ο Δήμος Παραλιμνίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ