Αρχές του ομίλου είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη βάση ηθικών αρχών και αξιών, ο σεβασμός προς την διαφορετικότητα και η μηδενική ανεκτικότητα σε κάθε μορφή διάκρισης και ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Στόχος της γραφιστικής εκστρατείας του Ρόταρακτ Λευκωσίας για το UNiTE, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού όλων των ηλικιών, η ανάγκη για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών καθώς και η ανάγκη για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ενημέρωσης.
Το «UNiTE to End Violence Against Women» ξεκίνησε το 2008 , από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ , με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αύξηση της πολιτικής βούλησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, σε όλο τον κόσμο . Το όραμα αυτής της εκστρατείας είναι η μηδενική ανοχή της βίας ενάντια σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω ουσιαστικών δράσεων και πολιτικών δεσμεύσεων των εθνικών κυβερνήσεων.
«Break the silence. When you witness violence against women and girls, do not sit back. ACT». -Ban Ki-Moon, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η βία κατά των γυναικών ορίζεται ως «κάθε πράξη βίας που βασίζεται στο φύλο και οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει στη σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, του εξαναγκασμού ή αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό βίο».
Δες πιο κάτω τις αφίσες της καμπάνιας:
Οι κύριοι στόχοι της εκστρατείας είναι:
• Υιοθέτηση και εφαρμογή των εθνικών νόμων για την αντιμετώπιση και την τιμωρία όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών , σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
• Υιοθέτηση και εφαρμογή των πολυτομεακών εθνικών σχεδίων δράσης που δίνουν έμφαση στην πρόληψη και ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους.
• Καθιέρωση συστημάτων συλλογής δεδομένων και ανάλυσης σχετικά με την επικράτηση των διαφόρων μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
• Δημιουργία εθνικών ή/και τοπικών εκστρατειών και η εμπλοκή της ένα ευρύ φάσμα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην πρόληψη της βίας και την υποστήριξη των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν υποστεί κακοποίηση.
• Συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε καταστάσεις σύγκρουσης και την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από το βιασμό ως τακτική πολέμου και την πλήρη εφαρμογή των σχετικών νόμων και πολιτικών. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι καθήκον όλων μας, ανδρών και γυναικών. Η απουσία και η μηδενική ανοχή σε τέτοια μορφή βίας αποτελεί ζήτημα νοοτροπίας και παιδείας. Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, σε όλες τις πιθανές της εκφάνσεις (ενδοοικογενειακή βία, εμπορία κοριτσιών και γυναικών, ακρωτηριασμός γυναικείων γενετικών οργάνων, διακρίσεις λόγω φύλου, σεξουαλική παρενόχληση κτλ) είναι απαγορευμένη και δεν μπορεί να γίνει ανεχτή.
Στην Κύπρο:
- Το 2013 καταγγέλθηκαν από γυναίκες 552 περιστατικά βίας στην οικογένεια (στατιστικά στοιχεία Αστυνομίας Κύπρου).
- Μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, υπήρχαν 35 καταγεγραμμένα θύματα εμπορίας, εκ των οποίων τα 16 για σεξουαλική εκμετάλλευση, τα 14 για εργασιακή και τα 5 για εικονικούς γάμους (σύμφωνα με Υπαστυνόμο του Γραφείου της Αστυνομίας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων).
- Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, το κέντρο άμεσης βοήθειας του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην οικογένεια, χειρίστηκε 812 υποθέσεις, εκ των οποίων τα 314 είναι νέα περιστατικά.