Κύπρος: 24η χώρα στην ελευθερία Τύπου

Στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» για την Ελευθερία του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο (2015 World Press Freedom Index), η Κύπρος βρίσκεται στη θέση 24, ανάμεσα σε 180 χώρες που «βαθμολογούνται» από την οργάνωση.

 


Article featured image
Article featured image

Στην έκθεση αναφέρονται και τα κατεχόμενα ως Βόρεια Κύπρος και κατατάσσονται στην 76η θέση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση (το 2014 ήταν στην 99η) και έχει τη δεύτερη χειρότερη κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία που βρίσκεται στην 106η θέση.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις, την 149η και η ΠΓΔΜ, που παρουσιάζεται με το όνομα Μακεδονία, στην 117η.

Στις δέκα καλύτερες θέσεις βρίσκονται, σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης: Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Καναδάς, Τζαμάικα και Εσθονία. Η Γερμανία βρίσκεται στην 12η θέση, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 49η, η Ρωσία στην 152η και η Κίνα στην 176η.

Στις τελευταίες χειρότερες θέσεις βρίσκονται η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία.

Η αξιολόγηση για τις χώρες, γίνεται με βάση μια σειρά κριτηρίων που περιλαμβάνουν το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των ΜΜΕ, την πολυφωνία και την ανεξαρτησία τους, καθώς για την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων στην άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ