Ο αστροναύτης που έζησε 6 μήνες στο διάστημα [φωτογραφίες & βίντεο]

Πόσο απίστευτο είναι να ζεις σε διαστημικό σταθμό πάνω απ' τη γη;

Η ομάδα της Red Bull ζήτησε από τον R. Wiseman της NASA να δώσει μια απάντηση.

 


Article featured image
Article featured image

Να βγαίνει στο διάστημα, να ζει σε ένα διαστημικό σταθμό και να απολαμβάνει τη θέα της γης. Έτσι ήταν μια μέρα στο "γραφείο" για τον αστροναύτη της NASA, τον Commander Reid Wiseman, που πρόσφατα επέστρεψε από την εξάμηνη αποστολή του στο διάστημα.

Από την προετοιμασία του μέχρι την παρακολούθηση ψαριών, μας δίνει το στίγμα της ζωής στη μηδενική βαρύτητα.

 

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα στο διάστημα;

Η θέα. Να αιωρείσαι είναι μαγευτικό αλλά το να παρατηρείς τη γη; Μαθαίνεις πολλά. Είναι μια απίστευτη μηχανή. Ο πλανήτης μας είναι ζωντανός από κάθε οπτική γωνία. Τον σκεφτόμαστε σαν μια ένωση από πέτρες και λίπασμα και δέντρα αλλά όταν τον βλέπεις από το διάστημα, συνειδητοποιείς ότι είναι ένας οργανισμός που ζει και αναπνέει όπως και όλοι οι άνθρωποι πάνω σε αυτόν.

 

Και το χειρότερο;

Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά όταν δεν υπάρχει βαρύτητα δεν μπορείς ποτέ απλά να κάτσεις. Δεν μπορείς ποτέ να χαλαρώσεις με αυτή την έννοια. Ήθελα πραγματικά να νιώσω τη βαρύτητα να με τραβά πάνω στο κρεβάτι.

 



To Παρίσι και το Λονδίνο φέγγουν τη νύχτα© NASA/Reid Wiseman, Twitter @Astro_Reid

 

Πώς πήρες το εισιτήριο για το διαστημικό σταθμό;

Τελείωσα τις σπουδές μου στη σχολή μηχανικών και από εκεί εντάχθηκα στο Πολεμικό Ναυτικό και έγινα πιλότος αεροσκαφών, πετώντας F14 και F18 από αεροπλανοφόρα. Αργότερα, δίνοντας εξετάσεις πήγα σε μια σχολή πιλότων, έκανα μεταπτυχιακό, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσα μια αίτηση ένταξης στη NASA το 2008 η οποία και έγινε αποδεκτή το 2009. Από εκεί και πέρα διήρκησε δύο έτη η βασική εκπαίδευση και δυόμισι χρόνια η εκπαιδευτική αποστολή.


Η απογείωση με το F18 από αεροπλανοφόρο στη μέση του ωκεανού είναι η μεγαλύτερη ελευθερία που έχω αισθανθεί ποτέ στη ζωή μου.


 

#NOLA to #NYC in 6 seconds flat. #Earthlights #SpaceVine #Timelapse



Το να απογειώνεσαι από αεροπλανοφόρα ή η πτήση στο διάστημα, τι είναι πιο διασκεδαστικό;

Είναι και οι δύο εξαιρετικές δουλειές και είναι απίστευτα διασκεδαστικές για τους δικούς της λόγους η καθεμία. Η απογείωση με το F18 από αεροπλανοφόρο στη μέση του ωκεανού είναι η μεγαλύτερη ελευθερία που έχω αισθανθεί ποτέ στη ζωή μου. Από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη με πύραυλο που μπαίνει σε τροχιά...; Είναι επίσης, ασυναγώνιστα ωραίο.

 



Η Ακτή Jubail, Σαουδική Αραβία, από το διάστημα© NASA/Reid Wiseman, Twitter @Astro_Reid

 

Πώς είναι μια καθημερινή μέρα στο διάστημα;

Υπάρχουν τρία κύρια πράγματα να κάνεις εκεί πάνω. Η κύρια αποστολή της καθημερινότητάς μας ήταν η επιστήμη. Προς το τέλος της αποστολής μετατρεπόταν λίγο πολύ σε ζωολογικό κήπο. Είχαμε μύγες από τα φρούτα, ψάρια, σαλιγκάρια και ποντίκια. Μου άρεσε πολύ να παρατηρώ τα ψάρια. Φαινόταν σαν να ήταν πολύ χαρούμενα, αλλά σίγουρα θα ήταν μάλλον αρκετά τρελό για τα ίδια να βρίσκονται εκεί.

Εξίσου σημαντική, ήταν η συντήρηση του διαστημικού σταθμού και χρειαζόταν πολλή δουλειά αυτό το γιγαντιαίο μηχάνημα. Περνούσα το ένα τρίτο της ημέρας μου κάνοντας τακτική συντήρηση και επιδιόρθωση των σπασμένων εξαρτημάτων.

 

#AuroraWeek #SpaceVine #Timelapse 28mm lens, simply spectacular



Τέλος, επειδή ήμασταν σε ένα περιβάλλον μικροβαρύτητας, έπρεπε να φροντίζουμε τα σώματά μας. Τα πάντα, το φαγητό, τον χρόνο ανάπαυλας, την ανακούφιση από το στρες , τη διατήρηση της οστικής και μυικής μάζας. Αθλούμασταν περίπου δύο με δυόμιση ώρες κάθε μέρα. Ήταν ένας συνδυασμός υψηλής καρδιακής άσκησης πάνω σε ποδήλατο ή διάδρομο που δενόμασταν επάνω, αλλά και δύναμης και άσκησης. Παραμείναμε αρκετά υγιείς ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα.

 



Ο Reid Wiseman αθλείται στο διασδτημικό σταθμό© NASA

 

Πως ήταν το υπόλοιπο πλήρωμα;

Εκεί πάνω το πλήρωμα είναι πάντα διεθνές. Πάντα υπάρχει ένας Αμερικανός και ένας Ρώσος. Συνήθως ο σταθμός έχει έξι άτομα πλήρωμα. Όταν ήμουν στο διάστημα, αποτελούνταν από τρεις Ρώσους, δύο Αμερικανούς και έναν Γερμανό.

Το πιο πετυχημένο ήταν ότι μετά την άφιξή μου ξεκίνησε το World Cup. Είχαμε ένα κανάλι τηλεόρασης συνδεδεμένο από τον Έλεγχο Εδάφους. Συνεπώς κάθε βράδυ μετά το δείπνο οι Ρώσοι κατέβαιναν και όλοι μαζί παρακολουθούσαμε όποιον αγώνα παιζόταν. Ήταν πράγματι ωραίο που είχαμε ένα Γερμανό μαζί, όταν κέρδισε η Γερμανία. Αυτό έφτιαξε το κλίμα για όλη την αποστολή.

 

Morning coffee delivery to @astro_alex - he has the afternoon cappuccino duties.

 

Το φαγητό ήταν καλό;

Δε συνηθίζεται όμως εγώ πήρα κιλά. Δεν τρώγαμε πράσινες σαλάτες, αλλά σε γενικές γραμμές τρώγαμε κάποια μορφή λαχανικών, είτε επανενυδατωμένα και πράγματα όπως λαζάνια σε μορφή MRes [στρατιωτικού τύπου προσυσκευασμένα τρόφιμα]. Είχαμε, επίσης, μπισκότα, σοκολάτες ή ακόμα και το απόλυτα αγαπημένο μου, κέικ πουτίγκα σοκολάτας που είχε απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων. Τ' αγαπώ αυτά τα πράγματα.

 



Ηφαίστειο στην Αφρική© NASA/Reid Wiseman, Twitter @Astro_Reid

 

Πώς ήταν η επιστροφή πίσω στη ζωή της γης;

Εξακολουθώ ακόμη να έχω κάποιους πόνους στην πλάτη καθώς οι μυς μου δυσκολεύονται να κρατήσουν το βάρος του κεφαλιού μου. Τα πρώτα λεπτά όλα τα αισθανόμουν πολύ βαριά, ιδιαιτέρως το κεφάλι μου. Ήταν συγκλονιστικό το πόσο βαρύ ένιωθα το κεφάλι μου!

 

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έφαγες;

Σκόπευα να φάω πίτσα αλλά στο τέλος είδα μια φρεσκοκομμένη πράσινη σαλάτα με μερικές ντομάτες και κατευθύνθηκα προς αυτήν και ήταν απίστευτα νόστιμη.

 



Ο Reid Wiseman εν ώρα εργασίας στο διάστημα© NASA

 

Βρισκόμαστε σε κάποιο κομβικό σημείο στην εξερεύνηση του διαστήματος;

Έχω πει σε κάποιους πως ίσως βρισκόμαστε σε μια χρυσή εποχή για τις διαστημικές πτήσεις. Κατασκευάζουμε τρία κατευθυνόμενα από τον άνθρωπο οχήματα για την ενδελεχή εξερεύνηση του διαστήματος. Αυτή τη στιγμή είναι κάτι ιδιαιτέρως εξαιρετικό. Με το Orian (το όχημα της NASA), ελπίζουμε ότι σε 15-20 χρόνια θα καταφέρουμε να στέλνουμε ανθρώπους πέρα από το φεγγάρι, ίσως και μέχρι τον Άρη. Όλα τα κομμάτια είναι έτοιμα για να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα σε 15-20 χρόνια.

 

To Mars One project; Εμπνεύει εξερευνητές ή τρελούς;

Αυτό δεν είναι για μένα, αλλά γιατί όχι; Αν κοιτάξεις πίσω στο 1.500μ.Χ και 1.600μ.Χ θα δεις πολλές αποστολές που ήταν μονόδρομος. Αν θέλουμε πραγματικά να πάμε στον Άρη ίσως χρειάζεται να σταθεί κάποιος όρθιος και να πει, "θα το κάνω και ίσως να μην επιστρέψω ποτέ."

 

#SpaceVine - Turns out a sphere of floating water makes the ultimate fisheye lens


πηγή: Red Bull

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ