Γιατί τα γράμματα στα πληκτρολόγια είναι μπερδεμένα

Τα πληκτρολόγια των υπολογιστών αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, έχουν για πρώτα έξι γράμματα τα «Q, W, E, R, Τ και Υ», ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους!Ποιος αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και γιατί ανακάτεψε τα γράμματα;


Ας πάρουμε, τα πράγματα από την αρχή! Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιλάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.

Από την αρχή της λειτουργίας τους, οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα, εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των δακτυλογράφων.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι το πρόβλημα παρουσίαζαν κυρίως τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία ήταν η λύση: Έπρεπε να… μπερδέψει τους δακτυλογράφους, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτρολόγιο!

Η σκέψη του ήταν μεγαλειώδης και η επιτυχία της αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα και στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι τελικά το μπέρδεμα είχε αποτέλεσμα.

Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα!

Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ